Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri o ședință de lucru la Palatul Cotroceni, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. Potrivit presidency.ro, ședința are loc la ora 16.00.

La ședința de la Cotroceni vor participa Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, Prim-ministrul României, Florin Cîțu, Viceprim-ministrul Dan Barna, Viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Citeste si: Guvernul Cîțu, noi decizii cruciale în criza COVID. Ce conține agenda ședinței de la Palatul Victoria

Klaus Iohannis: ce va face România cu cele 30 de miliarde euro 

România va primi pentru Planul Național de Redresare și Reziliență suma de 29,2 miliarde euro, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. 11% din acești bani vor merge pentru educație, 9% pentru Sănătate și 28% pentru transport feroviar, rutier și metrou.

Ministrul Proiectelor Europene susține că suma inițială de 30,5 miliarde de euro a fost redusă la 29,2 miliarde „în urma recalculării Produsului Intern Brut în 2020 comparație cu media europeană”.

Preşedintele Klaus Iohannis a promis în februarie că Planul naţional de redresare şi rezilienţă va fi gata până în aprilie, când va fi trimis spre aprobare Comisiei Europene. Principalele sectoare unde vor fi făcute investiţii sunt, în opinia preşedintelui, sănătatea, educaţia şi protecţia mediului.

Citeste si: Pașaportul COVID, prezentat azi. Cum arată documentul fără care nu vei putea călători în UE

„În Sănătate este, după părerea mea, nevoie de investiţii semnificative, în spitalele din România, în sistemul de sănătate publică, dacă ne gândim doar la tragicele accidente care au avut loc în ultimele luni, aşa ceva n-are voie să se mai întâmple”, a declarat Iohannis în luna februarie.

Conflictul politic dintre PSD și partidele din Coaliție s-a mutat și pe terenul banilor europeni atribuiți României. Social democrații cer guvernului să vină în Parlament cu planul care prevede proiectele finanțate din bani europeni și amenință că, în caz contrar, vor bloca ratificarea tratatului care prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană.

Scandal politic pe tema planului național de Redresare și Reziliență 

Premierul Florin Cîţu a declarat la începutul acestei luni că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi finalizat în scurt timp şi va fi prezentat public.

"Discuţiile în coaliţie continuă pe Planul Naţional de Rezilienţă. Cred că avansăm şi avem un plan foarte bun. Aşa cum am construit bugetul şi aici ne axăm pe investiţii. O să fie gata în câteva zile, cred, o formă finală, dar arată bine aşa cum e acum", a spus Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat şi celor de la PSD, pentru a fi ulterior ratificat în Parlament, Cîţu a răspuns: "Nu. Îl vom prezenta românilor. Românii trebuie să ştie Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Îl vom prezenta public. Românii vor vedea planul, va fi aprobat în şedinţa de Guvern, o să fie transparent, deci nu trebuie doar social-democraţii... Este un program pentru toţi românii", potrivit Agerpres.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, după reuniunea Biroului Permanent Naţional al PSD, că formaţiunea ia în calcul să prezinte un proiect alternativ al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aşa cum a procedat la legea bugetului de stat.

În ce vor fi investiți banii din PNRR

Tranziția verde

-sistem național de gestionare a apei: apă curentă, canalizare, irigații, dezmlăștinări și antigrindină.

-păduri, perdele forestiere și biodiversitate

-managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară

-transport feroviar și metrou

-fondul pentru reabilitarea energetică și seismică

-energii regenerabile și eficiență energetică.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Transformare digitală

-cloud guvernamental și sisteme digitale interconectate în administrație

-România educată- digitalizarea educației

-Broadband și 5G

Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă

-reforma pensiilor

-reforma companiilor de stat

-sprijin pentru mediul de afaceri

-România educată

-cercetare, dezvoltare, inovare

-cercetare în infrastructura de gaz în amestec cu hidrogen

-România creativă

-transport rutier și autostrăzi

-fondul de reziliență pentru localități

-fondul pentru comunități sărace și rurale

-infrastructură socială și cămine de bătrâni

-România Velo

-România Atractivă (tursim de destinație)

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională

-Sănătate

-reziliență în situații de criză+ vaccinare

-garanția pentru comunitate

-România Educată- infrastructură școlară și universitară

-venitul minim de incluziune

-încurajarea formalizării muncii

-reforma administrației publice, salarizare unitară, dialog social și creșterea eficienței justiției

-fondul de reziliență a societății civile.

Politici pentru generația următoare copii și tineri

-România Educată- Program național pentru reducerea abandonului școlar

-granturi pentru tineret și sport

-Programul Național pentru creșe.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Potrivit ministrului Cristian Ghinea, partea de alocări este încă în negociere interguvernamentală şi va fi analizată în această săptămână, iar fiecare plan de rezilienţă va trebui să aibă un echilibru între investiţii şi reformă, în special reformele care apar în recomandările de ţară din semestrul european, recomandările Comisiei Europene pe 2019 şi 2020.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si