Comisia Europeană propune un certificat verde digital menit sa faciliteze libera circulaţie intre statele membre, în condiții de siguranța.
Acesta urmeaza sa fie dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

„Cu acest certificat digital urmărim să reinstaurăm libertatea de deplasare în siguranță, cu încredere, în interiorul Uniunii Europene”, spune șefa Comisiei Europene.

Certificatul verde, o idee care prinde în mai multe țări

Statele membre vor fi obligate să accepte certificatul de vaccinare cu un ser autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului. În cazul vaccinării cu un alt produs, rămâne la latitudinea fiecărui stat ce face.

Aceste adeverinte, gratuite, vor fi disponibile în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care le va garanta autenticitatea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Certificatele de vaccinare ar urma să fie valabile, pe perioada pandemiei- în intreaga Uniune Europeana.

Pe de alta parte, China va permite accesul în ţară doar străinilor care sunt vaccinaţi împotriva Covid-19 cu un ser chinezesc, anunta The Guardian.

In ceea ce priveste data avansata pentru intrarea in vigoare a certificatului verde in Uniunea Europeana, aceasta este 1 iunie.
Austria a anunțat însă că il va introduce de luna viitoare.

"Nu vrem să aşteptăm implementarea de către UE, aşa că vom face primii paşi la nivel naţional. Ministrul sănătăţii vă prezenta liniile juridice pentru introducerea certificatului verde în Austria încă din aprilie.", spune cancelarul austriac.

Austria vrea să ceară certificatul verde încă din aprilie

Propunerea autoritatilor de la Viena este introducerea unei aplicatii pe telefoanele telefoanele mobile, care să prevadă categoria în care se află călătorii: vaccinat, cu test Covid negativ sau vindecat după boală.

Intre timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandă continuarea imunizărilor cu vaccinul împotriva Covid-19 al AstraZeneca, în timp ce evaluează siguranţa acestuia.

„Este normal să investigăm orice apare și aceasta este o dovadă în plus că sistemul de supraveghere funcționează corect”, spun cei de la OMS

Și Agentia Europeana a Medicamentului urmeaza sa anunte o concluzie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si