Studiul experților se bazează pe cercetarea observaţională unde s-au folosit fişele medicale electronice a 236.379 de pacienţi. Majoritatea sunt din Statele Unite ale Americii și a rezultat că 34% dintre aceştia au prezentat afecţiuni neurologice şi de sănătate mintală. Cea mai comună este anxietatea, cu 17% dintre pacienţi.

Citeste si: Țara îngenuncheată în valul 2 de coronavirus. Peste 100.000 de noi cazuri pe zi

Specialiștii studiului american au tras un semnal de alarmă asupra sistemlor sanitare care au nevoie de resurse pentru a se ocupa de pacienţii afectaţi de această problemă. Ei anticipează că impactul va putea fi resimţit la nivelul serviciilor sanitare mulţi ani.

Ce sechele rămân după infectarea cu virusul Sars-Cov-2

Medicii au transmis că dagnosticele neurologice precum demenţa şi atacul cerebral au fost rare în cazul pacienților COVID-19. Însă, nu este exclusă această variantă, deoarece au existat cazuri. Dintre cei care au fost internaţi la terapie intensivă, 7% au suferit un atac cerebral şi aproximativ 2% au fost diagnosticaţi cu demenţă.

Citeste si: Veste excelentă: Peste 500.000 de doze de vaccin Pfizer sosesc astăzi în România

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Studiu a fost publicat în Lancet Psychiatry. Conform specialiștilor care au lucrat la el, aceste diagnostice au fost mai comune la pacienţii Covid-19 decât în cazul celor care au avut gripă şi infecţii ale tractului respirator în aceeaşi perioadă.

Au fost luate în calcul caracteristici precum vârsta, sexul, etnia şi afecţiuni preexistente, riscul de diagnostic neurologic şi afecţiuni mintale este de 44% mai mare după Covid-19 decât după gripă.

sechele coronavirus anxietate
Anxietate după infectarea cu virusul covid.[Sursa foto: PixaBay]

Cercetătorii au mai făcut un studiu anterior care a demonstrat că oamenii sunt mai predispuşi tulburărilor de dispoziţie şi anxietăţii în primele trei luni după infectarea cu SARS-CoV-2.

Citeste si: Olanda a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca în cazul persoanelor sub 60 de ani

Noul studiu arată că cele mai frecvente diagnostice după Covid-19 sunt anxietatea (17% dintre pacienţi), tulburări de dispoziţie (14%), tulburări cauzate de abuzul de substanţe (7%) şi insomnie (5%). Incidenţa efectelor neurologice a fost mai scăzută, inclusiv 0,6%- hemoragie cerebrală şi 0,7%- demenţă.

Citeste si: Organizația Mondială a Sănătății, anunț despre vaccinul anti-Covid-19: „Nu suntem siguri în acest stadiu că vaccinul previne transmiterea.” Ce spun specialiștii?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si