Cel mai mare aisberg din lume s-a desprins din Antarctica. Este de 20 de ori mai mare decât Bucureștiul
Cel mai mare aisberg din lume - mai mare decât insula spaniolă Mallorca și de 19 ori mai mare decât suprafața Bucureștiului - s-a desprins din zona de nord a Antarcticii, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).
Imaginile prin satelit arată că masa de gheață are o lungime de aproximativ 170 de kilometri și o lățime de 25 de kilometri. Aisbergul, de numit A-76 de către oamenii de știință, plutește acum în Marea Weddell după ce s-a desprins de raftul de gheață Ronne din nord-vestul Antarcticii, transmite Euronews.
Aisbergul este cu 500 de kilometri pătrați mai mare decât anteriorul record deținut de un alt "fugar" din continentul înghețat. Se pare că „despinderea” aisbergului nu a fost rezultatul schimbărilor climatice. Oamenii de știință spun că evadarea periodică a unor bucăți mari de gheață face parte dintr-un ciclu natural.
Savanții mai spun că, o dată ce aisbergul se topește, nu va ridica nivelul mării, deoarece a făcut parte dintr-un raft de gheață plutitor. Cu toate acestea, rafturile de gheață de-a lungul peninsulei Antarctice au suferit o deteriorare rapidă, ceea ce ar putea fi rezultatul încălzirii globale.
Cel mai recent raport al Programului de Monitorizare și Evaluare a Arcticii arată că din 1971 până acum temperatura în regiunea arctică a crescut de trei ori mai mult decât temperatura întregii Planete. Raportul a fost publicat cu înaintea unei reuniuni ministeriale a Consiliului Arctic care va avea loc la Reykjavik.
"Probabilitatea unei veri arctice fără gheaţă (marină) este de zece ori mai mare în scenariul unei încălziri globale de 2 grade Celsius decât în cazul unui scenariu de 1,5 grade Celsius", subliniază aceştia.
Potrivit proiecţiilor menţionate în raport, se aşteaptă ca, până la sfârşitul secolului, temperaturile medii din Arctica să crească între între 3,3 grade Celsius şi 10 grade Celsius peste media lor din perioada 1985-2014
Bomba cu ceas de sub Antarctica
Oceanul Arctic se încălzeşte de două ori mai rapid decât restul planetei. În acest context, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că ne paște un pericol iminent.
Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii.
Fenomene de încălzire globală au existat dintotdeauna în istoria Pământului, ele fiind asociate cu fenomenul cosmic de maximum solar, acestea alternând cu mici glaciațiuni terestre asociate cu fenomenul de minimum solar.
Regiunea Oceanului Arctic se încălzeşte de două ori mai rapid decât restul planetei. La această concluzie au ajuns 90 de oameni de ştiinţă, care atrag atenţia într-un studiu că previziunile de până acum au fost “subestimate”.
Vestea poate şi mai alarmantă e că topirea gheţurilor arctice scoate la iveală bacterii şi alţi agenţi patogeni, care au stat secole sau chiar milenii la rând bine ascunşi. Aceste bacterii descoperite sub gheaţa din Antarctica pot fi letale!
Aceste bacterii pot produce daune iremediabile pentru stratul de ozon, de aici şi efecte dezastruoase pentru omenire din cauza încălzirii globale.
Raport oficial: Încălzirea globală accelerată va devasta omenirea până în 2050
20 de zile de căldură letală pe an. Ecosisteme prăbuşite. Mai mult de un miliard de oameni strămutați. Toate aceste sunt scenarii probabile care vor devasta societăţi până în 2050, dacă nu se vor lua măsuri rapide şi concrete pentru a opri încălzirea globală, conform raportului unui think tank susţinut de un fost şef al Armatei Australiene, relatează CNN.