Castelul Corvinilor numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”.

Istoria Castelului Corvinilor

Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata de majoritatea cercetatorilor însecolul XIV (Gheorghe Anghel), desi exista specialisti care atribuie castrul regal primei jumatati a secolului XV (Elemér Mályusz, Adrian Andrei Rusu, Radu Lupescu).

Aceasta prima fortificatie avea o forma elipsoidala, cu capetele de nord si sud ascutite, marcate de piatra de talie. Zidurile, cu grosimi de pâna la 2 m, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic si piatra de râu, direct pe stânca nativa. Cercetarile anterioare primului razboi mondial au aratat faptul ca în zona nordica au existat doua încaperi de forma triunghiulara, unul dintre acestea fiind probabil un turn donjon, cu analogii în zona franceza si germana a secolelor XIII-XIV.

Investiții de 5 milioane de euro în Castelul Corvinilor

Clădirea, situată în Hunedoara, care arată ca un castel din povești, a fost readusă la viață cu ajutorul fondurilor europene. Au fost investiți 5 milioane de euro. Acești bani proveniți direct de la Bruxelles, au contribuit la renașterea sa.

Autoritățile locale vor să construiască în jurul castelului un sat medieval, tot cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 21 de milioane de  euro. 

 

Primarul din Hunedoara, Dan Bobuțan, a declarat pentru Digi24 ce planuri de viitor are pentru orașul său. Aceste planuri includ și construirea unui sat medieval în jurul castelului Corvinilor.

Castelul Huniazilor [Sursa foto: Corvin Castle (copyright: creative commons)]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Pornesc motoarele țărilor care trăiesc din turism. Europa se relaxează

Investiție de 21 milioane de euro pentru satul medieval

Dan Bobouțan, primarul Hunedoarei: "În continuare lucrăm la un nou proiect, suntem într-o fază destul de avansată, este făcută tema de proiectare, de această dată ne dorim să atragem de cel puțin 4 ori mai mulți bani pe fonduri europene, vorbim de aproximativ 21 de milioane de euro, asta ar însemna un mega proiect care ar include întreaga reabilitare a castelului, dar și mobilarea zonelor din proximitatea castelului. Să construim efectiv un sat medieval, să construim niște clădiri medievale în zona respectivă, să realizăm un muzeu al țăranului, din Pădureni, pentru că Hunedoara este poarta de intrare în ținutul Pădurenilor.

Primarul Hunedoarei este convins că va reuși să realizeze toate noile proiecte ce vor urma să fie construite în Hunedoara.

Citeste si: Cascada Bigăr prăbuşită: Imagini dezolante. Este o veste cumplită pentru turismul din România

Sunt proiecte ambițioase dar vă spun clar, vom reuși. Fondurile europene sunt la îndemâna noastră, nu trebuie decât să ne ducă mintea să scriem proiecte și atunci le vom aplica.

Dan Bobuțan, primarul Hunedoarei, a precizat faptul că în momentul în care proiectele sale care vor fi susținute cu banii europeni vor mări numărul de turiști din Hunedoara care vor vizita Castelul Corvinilor.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

”Ar însemna ca numărul de turiști pe care l-am avut în 2019, de aproximativ 500 de mii, să crească cu cel puțin 50 la sută. Ar fi fabulos, ar fi pentru prima dată când în istoria castelului, tot ceea ce și-au imaginat cei care au vrut să investească, să reabiliteze, s-ar îndeplini, de această dată, la parametri maximi. Nu doar construcția în sine, ci și toate sălile ar fi dotate cu mobilier, aceste zone care se află în proximitatea lui, ar beneficia de ceea ce spuneam, dat medieval, muzeul țăranului, muzeul de arheologie pe care îl avem.”, a mai declarat pentru Digi24, Dan Bobuțan.

Sursa: Digi24 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si