Ce eficiență au vaccinurile împotriva tulpinii delta COVID-19
Noua variantă Covid-19 Delta face ravagii. Vaccinurile au o eficiență mai redusă în fața noii mutații a virusului.
Varianta Delta Covid-19, care este originară din India, dublează riscul spitalizărilor. Potrivit unui studiu publicat în revista medicală britanică The Lancet, mutația are o rezistență sporită în fața vaccinurilor.
Citeste si: Raed Arafat: „Asta este o problemă cu care ne vom confrunta în continuare cât este pandemie pe plan mondial”
În cadrul studiului realizat între 1 aprilie și 6 iunie 2021, în Scoția, au participat mai mulți oameni infectați cu Sars-Cov-2.
Specialiștii au declarat, apoi, că Delta a dublat numărul persoanelor internate în spitale. De asemenea, mutația afectează persoanele ce suferă de comorbidități.
În urma studiului amintit mai sus, cercetătorii au anunțat că vaccinurile lansate în prezent au o eficacitate mai scăzută în fața noii variante de virus. Astfel, după administrarea a două doze de vaccin, protecția oferită de Pfizer-BioNTech scade de la 92% în urma infectării cu tulpina „Alpha” (britanică) la doar 79% în cazul infectării cu cea din India. Pentru Astra-Zeneca, acest procent scade de la 73% la doar 60% în urma distribuirii a două doze.
Citeste si: Vești proaste: A fost înregistrat primul deces în România provocat de noua variantă Delta a coronavirusului
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Specialiștii au declarat că nu au informații despre eficacitatea vaccinurilor Moderna și Johnson & Johnson în fața noii variante.
În prezent, Marea Britanie se confruntă cu un nou val COVID-19 din cauza tulpinii Delta. Oficialii britanici au prelungit restricțiile cu încă patru săptămâni, deși inițial era programată anularea lor pe 21 iunie.
În România situația este alta. Medicul Radu Țincu, de la Secția de Urgențe a Spitalului „Floreasca” din București a declarat că au fost confirmate aproximativ 27 de cazuri de infectare cu noua variantă din India. Există posibilitatea ca multe cazuri să nu fi fost depistate până acum.
Citeste si: Descoperire incredibilă despre creierul pacienților care au murit de COVID-19
Medicul a mărturisit că răspândirea noii tulpini depinde foarte mult de politica de vaccinare și ritmul campaniei.
„Spre exemplu, Marea Britanie a adoptat un model de vaccinare care nu este similar cu cel din România. Faptul că în Marea Britanie au fost vaccinate în prima fază persoanele vârstnice cu patologii cronice și populația tânără a fost lăsată la urmă a creat posibilitatea apariției acestui val 4 cu varianta virală indiană. Populația tânără este susceptibilă în a se îmbolnăvi și, din păcate, este cea cu mobilitatea cea mai bună.”, a afirmat Radu Țincu.
Citeste si: A murit primul pacient infectat cu tulpina Delta în România! De unde provine