Miniştrii de externe ai NATO i-au avertizat vineri pe talibani să nu permită ca Afganistanul să devină un teren propice pentru terorism, aşa cum s-a întâmplat cu două decenii în urmă, determinând forţele occidentale să intervină, relatează Reuters.

Citeste si: Grecia urmează exemplul Turciei pentru a se feri de migranți

Afganistan, refugiu pentru terorism

"În ultimii 20 de ani, i-am lipsit pe terorişti de un refugiu în Afganistan de unde să instige atacuri", au menţionat miniştrii de externe ai Alianţei Nord-Atlantice într-o declaraţie comună după

o reuniune de criză prin videoconferinţă.

"Nu le vom permite niciunor terorişti să ne ameninţe. Rămânem angajaţi în combaterea terorismului cu hotărâre şi în solidaritate", se mai precizează în textul citat.

Citeste si: Tragedie. Fotbalist de 19 ani din echipa națională a Afganistanului, printre cei care au căzut din "avionul morții" la Kabul

Operațiile de evacuare din Afganistan, sub atenția NATO

Alianţa militară transatlantică le-a cerut talibanilor să le permită persoanelor care vor să fie evacuate să părăsească Afganistanul, şi a subliniat că statele membre trebuie să rămână "în strânsă colaborare" în privinţa operaţiunilor de evacuare.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Facem apel la cei care sunt în poziţie de autoritate în Afganistan să respecte şi să faciliteze plecarea acestor persoane în deplină siguranţă de pe aeroportul internaţional Hamid Karzai", se menţionează în declaraţia comună.

Citeste si: Ce au stabilit Angela Merkel și Vladimir Putin în întâlnirea de vineri de la Kremlin

"Atâta timp cât vor continua operaţiile de evacuare, vom menţine strânsa noastră coordonare operaţională prin intermediul mijloacelor militare aliate" pe aeroport, a precizat organizaţia, potrivit Agerpres.

Miniştrii de externe nu i-au ameninţat pe talibani cu lovituri militare, deşi secretarul general al NATO a făcut-o în cadrul unei conferinţe de presă de marţi.

Stoltenberg: "Avem capabilităţile să lovim grupurile teroriste de la distanţă"

"Avem capabilităţile să lovim grupurile teroriste de la distanţă dacă vedem că acestea încearcă din nou să se stabilească, să plănuiască şi să organizeze atacuri împotriva aliaţilor NATO şi a ţărilor lor", a spus Stoltenberg marţi.

În cuvântul său introductiv de vineri, Stoltenberg a spus că prioritatea NATO este de a scoate oamenii din Kabul şi de a menţine aeroportul deschis.

Peste 18.000 de persoane au fost transportate cu avioanele de la Kabul după ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, potrivit unui oficial al NATO, dar mii de persoane, disperate să plece din ţară, se înghesuie pe aeroport.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si