Prețurile la energie au adus scumpiri în lanț. Salariile românilor, cu 1 leu mai mari!
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august 2021, de la 5% în iulie, în condiţiile în care prețurile la electricitate au explodat cu 25 de procente în acest an, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Premierul Florin Cîțu este optimist că ”Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”.
Author: Razvan Ilie vineri 10 septembrie 2021 , 12:02
Valul de scumpiri despre care experții spun că nu s-a încheiat încă, toamna venind cu noi majorări la tarifele din energie, îi găsește pe români cu venituri aproape neschimbate: salariul mediu brut este cu 1 leu mai mare decât luna trecută!
Cele mai mari scumpiri, la curentul electric și la gaze
Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în acest an. Plătim acum cu aproape 25% în plus la facturile de curent, după liberalizarea permisă de Executiv. Și pentru gaze plătesc românii acum cu peste 20% mai mult decât în vara anului trecut.
Și prețurile de la pompă au crescut în ultimul an. Potrivit datelor INS, un litru de combustibil costă acum cu peste 14% mai mult ca în august 2020. Dacă anul trecut șoferii puteau cumpăra litrul de benzină și motorină cu circa 4,5 lei, acum trebuie să scoată din buzunar circa 6 lei.
Conform INS, preţurile de consum în luna august 2021 comparativ cu luna iulie 2021 au crescut cu 0,2%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,7%.
Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2020- august 2021) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2019- august 2020) este 3,3%.
Cele mai mari scumpiri la alimente au fost la ulei, telemea de oaie, pește proaspăt și margarină.
Câştigul salarial mediu brut a crescut, în iulie, cu un leu faţă de luna anterioară, la 5.780 de lei, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform datelor oficiale, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice)- de 8.709
lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.914 lei).
Comparativ cu luna iulie 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Din păcate,, indicele câştigului salarial real a fost de 100,1% pentru luna iulie 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, deci creșterea este insesizabilă.
Ce spune premierul Florin Cîțu despre scumpiri
"Vedem această creştere a preţurilor în special la produsele alimentare. M-am uitat la cifre în această dimineaţă. Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele alimentare. La produsele nealimentare este o creştere de 3%. Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”, a declarat vineri prim-ministrul Florin Cîțu.
Cele mai mari scumpiri (de peste 20%) au fost la energie, ulei și gaze. Urmează apoi combustibilii (14%), branza de oaie, carnea de pește, serviciile poștale și tutunul, potrivit datelor centralizate de INS.