În calendarul ortodox, azi, 15 septembrie 2021, sunt pomeniți trei mari sfinți: Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, mitropolitul Banatului, Sf. Mare Mucenic Nichita și Sf. Ier. Visarion, Arhiepiscopul Larisei.

Fiind zi de miercuri, astăzi se ține post, așadar nu este bine să mâncăm niciun aliment care provine de la animale.

Citeste si: Calendar ortodox 16 septembrie 2021: Ce sărbătoare religioasă e azi?

Cine a fost Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partos?

Iosif cel Nou de la Partoș (n. circa 1568, Raguza Dalmației – d. 1656, Mănăstirea Partoș) este un sfânt român din calendarul creștin-ortodox, sărbătorit pe data de 15 septembrie. A fost mitropolit al Banatului.

Se știu prea puține despre el. Născut Iacob și rămas orfan de mic, mama sa îl trimite să învețe carte la Ohrida, pe când avea 12 ani. La 15 ani intră la Mănăstire Adormirii Maicii Domnului, iar după cinci ani pleacă la muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, unde este călugărit cu numele de Iosif. După o vreme s-a retras în sihăstrie, unde se spune că datorită virtuților sale creștinești primise de la Dumnezeu darul săvârșirii de minuni prin vindecarea bolilor, conform wikipedia.ro.

Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători  

Ajungând cunoscut, iubit și respectat, Iosif a fost hirotonisit la muntele Athos și rânduit drept duhovnic al călugărilor de acolo. A trecut pe rând pe la mănăstirile Xiropotam, Vatoped, Hilandar și alte schituri și mănăstiri fiind, apoi, numit egumen la Mănăstirea Sfântul Ștefan din Adrianopole. Acolo a slujit șase ani, iar mai apoi a fost egumen la Mănăstirea Cutlumuș de la muntele Athos.

La vârsta senectuții s-a retras lângă Mănăstirea Vatopedu, însă a fost chemat de românii din Banat să le fie mitropolit.

În 1650, de sărbătoarea Sfântului a fost hirotonit mitropolit al Banatului. A păstorit credincioșii din Banat timp de 3 ani.

Calendar ortodox 15 septembrie 2021: Ce sărbătoare e azi?
Calendar ortodox 15 septembrie 2021: Ce sărbătoare e azi?

În această calitate a săvârșit alte minuni, printre care stingerea unui incendiu ce cuprinsese o parte a Timișoarei. „Ieșind din biserică cu Sfintele Taine în mâinile sale și rugându-se cu lacrimi, îndată a trimis Dumnezeu o ploaie puternică și s-a stins focul” Sfinți Romani.

Pentru faptele enumerate mai sus, a fost desemnat Patronul spiritual al Pompierilor din România.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor?

În 1653, Iosif s-a retras la mănăstirea Partoș, unde a mai trăit încă trei ani, după cum glăsuiește despre aceasta o însemnare, făcută de mână în anul 1655, pe o carte care a aparținut mănăstirii Sângiorge: "Această carte este a Domnului Mitropolit Iosif al Timișoarei la anul 1655... care de bună voie a părăsit eparhia retrăgându-se în mănăstirea Partoș, unde a trăit câțiva ani și apoi s-a mutat la viața veșnică unde sfinții se odihnesc"

Conform calendarului ortodox pentru 15 septembrie 2021, la sfârșitul verii lui 1656 s-a isprăvit la vârsta de 85 ani. Tradiția spune că în momentul adormirii sale clopotele mănăstirii au început să bată fără să le tragă cineva. Trupul mitropolitului a fost așezat într-un mormânt zidit în naosul bisericii mănăstirești, în dreptul ușii de intrare.

La data de 28 februarie 1950 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în ceata sfinților a mitropolitului Iosif, stabilindu-se ca dată de cinstire a sfântului 15 septembrie a fiecărui an. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș pe data de 7 octombrie 1956 când moaștele sale au fost aduse din mănăstirea Partoș și așezarea în catedrala mitropolitană din Timișoara. El este considerat acum protectorul Timișoarei.

Calendar ortodox septembrie 2021: Sărbători importante 

1 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul; Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul şi Marta, mama sa; Sfintele 40 de Mucenițe din Adrianopol (Începutul anului bisericesc) (post)

5 septembrie/ Duminică: Sfântul Proroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul; Sfântul Mucenic Urban

8 septembrie/ Miercuri: (†) Naşterea Maicii Domnului (dezlegare la peşte)

9 septembrie/ Joi: †) Sfântul Sfințit Cuviosul Onufrie de la Vorona şi Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău; Sfinții şi Drepții părinți Ioachim şi Ana

13 septembrie/ Luni: †) Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop; Sfinții Sfințiți Mucenici Corneliu Sutaşul și Ciprian, episcopul Cartaginei; Sfinții Mucenici din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian; Înainteprăznuirea Înălțării Sfintei Cruci

Citeste si: Rugaciune de Taierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul

14 septembrie/ Marți: (†) Înălțarea Sfintei Cruci (dezlegare la ulei şi vin)

15 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului; Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul; Sfântul Ierarh Visarion, Episcopul Larisei (post)

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

22 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei; Sfântul Sfințit Mucenic Foca; Sfântul Mucenic Isaac; Sfântul Martin (post)

Aflăi care sunt cele mai importante sărbători creştine din luna septembrie dar şi pe ce dată se celebrează Nașterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mică.

23 septembrie/ Joi: † Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul; Sfinții Cuvioși Xantipa şi Polixenia

26 septembrie/ Duminică: †) Adormirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan; †) Sfântul Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon; Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată)

27 septembrie/ Luni: †) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti; Sfinții Mucenici Calistrat şi Epiharia

28 septembrie/ Marți: † Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul; Sfântul Proroc Baruh

M 29 Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Trifon, Gudelia şi Petronia (Post)

J 30 Sf. Mc. Grigorie Luminătorul, Ep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si