Potrivit epidemiologului român, este foarte posibil ca săptămâna trecută să fi atins vârful valului 4-Delta cu 18.863 cazuri (în data de 19 octombrie), "chiar în ziua în care preşedintele Iohannis şi-a declarat îngrijorarea şi a convocat o şedinţă pentru ziua următoare".

Citeste si: Un medic de la ATI lansează un mesaj copleșitor: „Se stinge o întreagă generaţie de bunici”

România, într-o situație comparabilă cu cea din Brazilia

"Veşti bune, suntem în faza descendentă încă de săptămâna trecută. Veşti proaste: avem o nouă premieră negativă, suntem singura ţară din Europa (probabil a doua din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf", a afirmat Octavian Jurma, joi seară, într-o postare pe Facebook.

Citeste si: Românii își plănuiesc deja sărbătorile de iarnă. Epidemiologul Octavian Jurma ne dezvălui câte infectări COVID-19 vom avea de Crăciun

Cum va fi valul 5 al pandemiei în România

Medicul român mai spune că, dacă ritmul de vaccinare se menţine, vom ajunge la 70% din populaţie vaccinată în februarie şi "să trecem prin valul 5 la fel de uşor cum au trecut şi celelalte ţări din Europa civilizată prin valul 4 sau să îl evităm cu totul".

"Dacă politicienii se vor grăbi iarăşi să relaxeze totul şi să declare pandemia închisă ca să fure populist startul de Sărbători o să o luăm de la capăt şi anul viitor", atenţionează el.

Citeste si: Incidența COVID în București, în scădere. Rata de infectare a ajuns la 15,93 de cazuri la mia de locuitori

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Potrivit lui Octavian Jurma, începând din 20 octombrie, media mobilă la 7 zile a început să scadă ușor pentru prima data în valul 4-Delta definind un platou ușor descendent, iar in aceasta saptamana scaderea s-a accentuat (curba rosie din grafic).

"Exista o suspiciune legitima ca saturatia numarului de teste accentueaza aspectul descendent insa este aproape imposibil sa se testeze mai putin decat se testeaza deja in Romania fara sa se incalce flagrant legea. Putem spune ca in Romania testele urmeza curba infectarilor si nu o mai preced inca de la inceputul lunii octombrie", a mai scris Jurma pe Facebook.

Nu restricțiile au dus la intrarea pe platoul descendent

Măsurile adoptate joi și intrate în vigoare luni nu aveau cum sa produca o scadere înca dinainte de a fi anuntate.

"Daca erau introduse a doua zi ar fi putut sa ascunda atingerea naturala a varfului si sa il atribuie masurilor. Amanate cu o saptamana, rolul lor este mai degraba propagandistic ca sa poata spuna ca prin aceste masuri au invins pandemia", spune epidemiologul.

Experimentul infectarii de turma a reusit in Romania nu doar datorita neglijentei, ci si pentru ca pandemia a fost asistata activ, concluzionează expertul.

Citeste si: Certificatul verde- obligatoriu la muncă în Ungaria

Ce urmează în noiembrie și decembrie în România?

"Sunt destul de sigur ca va urma o perioada de scadere relativ rapida conform prognozei. Vom cobori astfel (media mobila) sub 10,000 la inceputul lunii noiembrie (finalul saptamanii viitoare) si sub 5,000 de cazuri pe zi la finalul lunii noiembrie.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

Daca in decembrie vom continua sa coboram sau vom intra intr-un platou depinde de cum va continua vaccinarea si de gradul de conformare cu masurile anuntate.

Pentru medici decembrie este de asemenea luna in care vor putea sa inceapa sa respire si eventual sa isi ia o binemeritata vacanta", arată Octavian Jurma.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si