Sfântul Andrei este considerat patronul spiritual al României, astfel începând cu anul 2012, ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare legală.

Pe ce dată este sărbătoorit Sfântul Andrei 2021?

Sfantul Andrei este sărbătorit de toți creștin-ortodocșii în fiecare an, pe 30 noiembrie. Totodată, Sfântul Andrei mai este  considerat și Ocrotitorul României.

De asemenea, în această zi de mare sărbătoare, o mulțime de credincioși își sărbătoresc ziua onomastică.

În special, numele de Andrei sau Andreea este foarte întâlnit în România.

Numele Andrei provine din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Sfântul Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos și a propovăduit Evanghelia la geto-daci, răspândind creștinismul pe teritoriul Dobrogei de astăzi.

Sf. Andrei 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce nu este bine să faci în această zi?

Sf. Andrei 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce nu este bine să faci în această zi?

Citeste si: Sf. Apostol Filip: Pe ce dată pică Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului 2021?

Ce nu e bine să faci de Sfântul Andrei 2021?

În popor se spune că de Sf. Andrei, pentru a te proteja de lupi şi să eviţi să-i aduci în preajma gospodăriei tale, e bine să eviţi să: îţi piepteni părul, să torci, să faci curat în casă şi grajd, să dai gunoiul afară, să dai bani cu împrumut.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Se mai spune că naptea dintre 29 şi 30 noiembrie este una magică, în care lupii capătă puteri neobişnuite, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă peste tot.

Se crede că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie casele sunt protejate de strigoi dacă oalele şi cănile din casă sunt întoarse cu gura în jos.

De asemenea, dacă cenuşa caldă este scoasă din sobă, e un lucru bun. Strigoii nu se pot adăposti la căldură. Oamenii trebuie să mănânce şi usturoi în acea seară. Trebuie să se ungă pe corp cu el. Zonele ce trebuie acoperite sunt: frunte, piept, spate, încheieturi. Și uşile şi ferestrele trebuie unse cu usturoi.

Sf. Andrei 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce nu este bine să faci în această zi?

Sf. Andrei 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce nu este bine să faci în această zi?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Zile de post 2022: Când nu se fac nunţi?

Totodată, candelele ar trebui lăsate aprinse în casă.

În tradiție se mai spune că în ajun de Sf. Andrei dispare hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute. Această noapte este considerată echivalentul Halloween-ului românesc.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Se mai crede că în noaptea Sfântului Andrei, "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor". Strigoii sunt spiritele morţilor, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire, conform folclor-romanesc.ro.

În noaptea de Sfântul Andrei se ung porțile, clanțele, ușile, geamurile, dar și grajdurile animalelor cu usturoi pentru a alunga vârcolacii și strigoii. Totodată, oamenii împrăștie firimituri de pâine prin curte pentru ca duhurile rele să nu caute mâncare în casă.

În unele zone ale țării, se fac descântece cu droburi de sare, care mai apoi se îngroapă sub grajdurile animalelor și mai apoi sunt dezgropate.

Din moși-strămoși se spune că ziua de Sfântul Andrei este legată de spiritele celor care nu mai sunt printre noi și de apariția strigoilor în preajma caselor. Astfel, pentru a se simți în siguranță, mulți obișnuiesc să mănânce usturoi în ziua de 30 noiembrie, în timp ce alții pun câte o bucată de usturoi la colțurile ferestrelor și ușilor. Așa vor fi protejați de spiritele rele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si