Tulpina a fost depistată până acum în Africa de Sud, Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel.

OMS a declarat că „monitorizează îndeaproape” noua variantă și urma să stabilească vineri dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrihorare”.

Noua tulpină descoperită marți are „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Tulpina super-mutantă a ajuns în Europa

Cercetările făcute de oamenii de știință din Africa de Sud arată că tulpina este mult mai transmisibilă

Aceasta este cea de-a cincea variantă a SARS-CoV-2, declarată „variantă îngrijorătoare” de OMS de la începutul pandemiei. Celelalte variante descoperite au fost Alpha, Beta, Gamma și Delta. Tulpinile declarate de OMS ca fiind „variante îngrijorătoare” au un risc mai mare de transmisibilitate și răspândire spre deosebire de cele variante catalogate drept „variante de interes”, care sunt ținute sub observație după ce sunt depistate în areale

relativ restrânse. 

Citeste si: A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic. Cine a intrat în zona roșie

Restricții pentru călătoriile spre și din Africa de Sud

Mai multe state au început să ia deja măsuri și au impus măsuri stricte pentru călătoriile în și din Africa de Sud.

Mecanismul Consiliului Uniunii Europene pentru răspuns la crize a hotărât vineri ca zborurile spre țările sud africane să fie suspedate din cauza noii tulpini a Coronavirusului B.1.1.529.

Președinția slovenă a cerut restricții temporare și testarea tuturor persoanelor care vin din aceste state, dar și carantinarea tuturor pasagerilor.

Citeste si: Noua variantă Botswana a SARS-Cov2, cu 32 de mutații, mai periculoasă decât tulpina Delta

Ce măsuri s-ar putea lua în România

Dacă OMS va recomanda, România va introduce pe lista roșie statele vizate de noua tulpină COVID, din sudul Africii, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode, după ședința de Guvern. Acest lucru presupune carantina obligatorie, indiferent dacă persoanele care vin din aceste țări sunt sau nu vaccinate, a adăugat ministrul de interne Lucian Bode.

Citeste si: Alexandru Rafila: „Trebuie să schimbăm ceea ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate, pentru că am avut de multe ori un comportament autoritar, neexplicat ”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si