Oficialii SUA au declarat miercuri că dețin "probe" care ar arăta că Rusia ia în calcul "acţiuni agresive importante împotriva Ucrainei" şi au promis să o facă să plătească "un preţ ridicat" dacă va trece la fapte, relatează AFP.

Citeste si: Un nou record de decese COVID-19 în Rusia

"Suntem profund preocupaţi de probele că Rusia a făcut planuri pentru acţiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum şi operaţiuni militare la scară mare", a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken

, cu prilejul unei reuniuni a NATO de la Riga.

Citeste si: Rusia acuză SUA de "activităţi agresive" în regiunea Mării Negre

"Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat o decizie privind invazia"

El a acuzat Moscova că reuneşte "zeci de mii de soldaţi suplimentari" în apropiere de frontieră.

"Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat o decizie privind invazia. Ştim că el este pe cale să desfăşoare capacitatea de a face acest lucru rapid, dacă ia decizia", a precizat șeful diplomaţiei americane, potrivit Agerpres.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Antony Blinken consideră că "diplomaţia este singurul mod responsabil de a rezolva această criză potenţială", în perspectiva unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Suedia, joi.

Citeste si: Fostul președinte din Georgia, la un pas de moarte în închisoare. Aflat în greva foamei, este "în stare critică"

Avetisment la adresa Rusiei: Vom riposta

Înaltul oficial SUA a avertizat că orice agresiune din partea Moscovei va avea "consecinţe profunde şi durabile".

"Am transmis cu claritate Kremlinului că vom riposta, în special printr-o serie de măsuri economice cu impact ridicat pe care ne-am reţinut să le utilizăm în trecut", a avertizat Blinken.

Înaltul diplomat american a subliniat, de asemenea, că aliaţii NATO "veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra".

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Primul suspect de infectare cu Omicron în România. UPDATE: Alte două cazuri vor fi analizate

Unde se întâlnesc Blinken și Lavrov

Șefii diplomației americane și ruse se întâlnesc la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se desfăşoară joi și vineri la Stockholm.

Cea de-a 28-a sesiune a Consiliului Ministerial al OSCE are loc pe fondul situaţiilor tensionate generate de criza instrumentalizării migranţilor de la graniţa Belarus cu Polonia, Lituania şi Letonia, conflictul din estul Ucrainei şi cel din Nagorno-Karabah, a arătat MAE.

Conform MAE de la București, principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii de la Stockholm sunt: depăşirea situaţiilor de criză din spaţiul OSCE, cu încurajarea susţinerii conceptului cuprinzător de securitate şi a respectării angajamentelor comune, precum şi obţinerea acordului statelor participante asupra documentelor care vor fi adoptate pe cele trei dimensiuni ale organizaţiei- politico-militară, economică şi de mediu, umană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si