Sorcova este un obicei popular românesc care are loc pe 1 ianuarie. Copiii merg la colindat cu o crenguță de copac înmugurită sau cu o sorcovă realizată dintr-un băț pe care au împletit flori din hârtie.

De unde provine numele Sorcova?

Sorcova este un nume ce provine din limba bulgară, iar „surov” înseamnă „verde”, „fraged”, reprezentând o aluzie la ramura îmbobocită.

Este considerată a fi o „baghetă magică” prin care, cei care o mâuiesc transmit gazdelor urări de sănătate, tinerețe și prosperitate. 

În schimbul urărilor, copiii primesc daruri ce constau în dulciuri, fructe, colaci sau bani. 

Citeste si: VIDEO| Deși au mai rămas două zile până la Revelion, mulți turiști s-au grăbit să plece spre munte în speranța că vor scăpa de aglomerația de pe Drumul Național 1 

Versuri Sorcova

„Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oțelul.
La anul și la mulți ani!”

Pe vremuri, copiii colindau cu o mlădiță înmugurită de măr care era pusă într-un vas cu apă încă din noaptea Sfântului Andrei și înflorea până în prima zi a anului, ziua Sfântului Vasile.

Citeste si: Tradiții de Sfântul Ștefan

Obiceiuri de Anul Nou

Pe lângă colindatul cu sorcova în prima zi a Anului Nou, mai există și alte tradiții și obiceiuri care sunt transmise din generație în generație. În zona Bucovinei, „mascații” umblă în ceată: ursul, capra, cerbii, urâții, frumoșii, dracii, doctori, ursarii, bungherii, din casă în casă încă de la lăsarea serii și până la răsăritul soarelui.

În Moldova, în Ajunul Anului Nou se merge cu Plugușorul. Acest obicei reprezenta dorința celor care munceau pământul pentru ca anul viitor recolta să le fie mai bogată. În noaptea de 31 decembrie, copiii și tinerii pornesc din casă în casă pocnind din bici, strigând tare și sunând din clopoței, iar la final primesc mici daruri.

Citeste si: La mulţi ani 2022! Cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți de Anul Nou 2022

Versuri Plugușorul

Aho, aho, ho-ho/

Mâine anul se-noieste/

Plugusorul se porneste/

Si începe a brazda/

Pe la case a ura/

Iarna-i grea, omatu-i mare,/

Semne bune anul are/

Semne bune de belșug/

Pentru brazda de sub plug”.

Tradiția Semănatului

Potrivit tradiției Semănatului, dacă cel care va veni la ușa gazdei este băiat, gazda va avea un băiat, iar dacă este fată, gazda va da naștere unei fete. În Muntenia, dar și în anumite zone din Oltenia obiceiul are denumirea de „Cu grâul”, iar cei care colindă merg din casă în casă și spun:

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Să ningă,/

Să plouă,/

Să picure rouă,/

Și grâu să-ncolțească,/

Bogat să rodească!/

S-aducă nădejde/

Trecând de primejdie./

Copiii să crească,/

Mulți ani să-nftorească”.

Gazdele îi răsplătesc pe colindători cu dulciuri, colaci, băuturi sau bani.

Citeste si: Urări de Anul Nou 2022. Mesaje originale pentru familie și prieteni. La mulți ani!

Mersul cu Capra

În prima zi a Anului Nou o ceată de colindători întruchipează o capră cu ajutorul unei măști realizate din lemn și pornesc spre casele oamenilor pentru a-i colinda. Obiceiul reprezintă animalul care a simbolizat personificarea prolificității zoologice și fertilității telurice.

capra

Mersul cu Capra în prima zi a Anului Nou.

[Sursa foto: Google]

Un obicei moștenit de la geto-daci este Dansul Ursului. Colindătorii se costumează în urși cu ajutorul unei haine de blană de oaie, fie cu a unui cojoc lung și întors pe dos  și se împodobesc cu ciucuri roșii sau alte decorațiuni. Se strâng în grupuri de cel puțin 10 persoane și joacă după ritmul tobelor.

Citeste si: Calendar 2022- Zile libere legale pentru români. Care va fi cea mai lungă vacanță?

Obicei de Anul Nou-calendarul de ceapă

Acest obicei își are originile în zona Hunedoarei și anticipează cum va fi vremea în fiecare lună a anului care începe. În noaptea de Anul Nou se desfac 12 foi de ceapă și se pun în ordine pentru lunile anului. În fiecare foaie de ceapă se pune câte o linguriță de sare și se lasă pe o masă până a doua zi de dimineață. Dacă sarea s-a topit în anumite luni înseamnă că vor fi luni ploioase, iar dacă nu vor fi luni secetoase.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Este 31 decembrie 2021 zi liberă legală de la stat?

Tradiții de Anul Nou

În Ajunul Anului Nou fetele nemăritate pun într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban, iar peste noapte se spune că ele își vor visa ursitul.

La miezul nopții se spune că ușa trebuie deschisă pentru ca anul vechi să iasă și să-i lași loc celui nou să intre.

O altă tradiție de Revelion este sărutul sub vâsc, pentru a fi însoțiți de dragoste tot anul care vine.

De asemenea, este bine ca în noaptea dintre ani să îți pui o dorință și să întâmpini anul care vine cu speranțe mari.
La trecerea dintre ani se spune că fiecare persoană trebuie să poarte o haină nouă, dar și ceva roșu su o altă culoare veselă pentru a atrage energiile pozitive.

Tradiția spune că în noaptea de Revelion și pe 1 ianuarie nu se plânge. Cei care vor plânge în prima zi a noului an vor avea parte de un an plin de evenimente triste.

Citeste si: Mesaje de Revelion 2022. Ahoo, ahoo, de Anul Nou 2022! Să vă fie plin buzunarul și numai bucurii tot anul!

 

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si