De unde provine anghinarea?

Anghinarea este originară din zona mediteraneana și a fost utilizata că și aliment de către vechii greci și romani încă din secolul III i.e.n. În Africa de Nord, unde încă se mai găsesc în stare sălbatica, semințele de anghinare au fost găsite în timpul săpăturilor din epoca romana Mons Claudianus, din Egipt. Arheologii au descoperit că în Asia anghinarea era consumată încă din secolul IX i.e.n.

Astăzi, cei mai mari producători de anghinare sunt Italia, Spania și Franța. În Statele Unite, California oferă aproape 100% din recolta de anghinare a Statelor Unite. 

Citeste si: Adevărul despre cartofii dulci: Ce efect au asupra sănătăţii noastre?

Cum se poate consuma anghinarea?

Dincolo de beneficiile medicale, anghinarea este una dintre cele mai gustoase vegetale extrem de versatila în tot felul de rețete gourmet și platinguri. Și atunci când nu poate fi folosita cruda/proaspătă imediat după recoltare, planta de aghinare se poate consuma și marinata în ulei, oțet sau murata în diferite soluții saline. De la anghinare se consuma partea cărnoasă a frunzelor și receptaculul floral (inima de anghinare). Anghinarea se poate consuma în diferite rețete, în risotto, creme de prăjituri, tarte, umpluta pentru diferite tipuri de carne.

Cum se consumă anghinarele? Beneficii şi contraindicaţii

Citeste si: VIDEO| România a importat anul trecut cea mai mare cantitate de roșii din afara Uniunii Europene din ultimii 10 ani

Ce valoare nutritiva are planta de anghinare

Anghinarea contine niveluri scazute de grasimi saturate si colesterol, fiind in acelasi timp o sursa bogata in fibre, vitamine si minerale. Aceasta contine vitamine, cum ar fi vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, vitaminele B6, B12, A, E, D si vitamina K.

Anghinarea mai contine si minerale, cum ar fi calciu, fier, zinc, sodiu, potasiu, mangan, fosfor si zinc.

Citeste si: Adevărul despre legumele congelate din supermarketuri: "Când sunt expuse la lumină..."

Beneficiile plantei de anghinare

a. Prevenirea cancerului  anghinarea are cele mai inalte niveluri antioxidante dintre toate legumele. Este clasata pe locul 7 din 1000 in ceea ce priveste continutul antioxidant. Antioxidantii sunt unul dintre principalele mijloace de aparare a sistemului imunitar impotriva efectelor radicalilor liberi, naturali de produse ale metabolismului celular, ce pot duce la o serie de stari si boli periculoase, inclusiv cancer sau boli cardiace.

Proprietatile antioxidante ale plantei de anghinare provin dintr-o serie de surse, dintre care una este polifenolul. Polifenolii au calitati chemopreventive, ceea ce inseamna ca pot incetini, opri sau inversa efectele cancerului la un pacient. Vitamina C este un alt antioxidant binecunoscut, iar aceasta se gaseste in cantitati importante in anghinare.

A fost demonstrat ca vitamina C incetineste conditiile de mucozita si fibroza, reducand sansele de aparitie a cancerului de san. In cele din urma, alte studii au aratat ca extractul de frunze de anghinare poate fi folosit pentru a induce apoptoza celulelor (moartea celulara), precum si proliferarea celulelor atunci cand este injectata in mase canceroase. Poate reduce sansele de aparitie a cancerului de prostata, de san sau leucemie. Practic, consumati anghinare daca doriti sa evitati cancerul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

b. Sanatatea inimii  in afara de abilitatile sale impresionante de a lupta impotriva cancerului, anghinarea este considerata benefica si pentru inima. Anumite ingrediente din frunzele de anghinare reduc nivelul colesterolului rau (LDL) si cresc nivelul de colesterol bun (HDL).

Colesterolul este un tip de grasime care se acumuleaza in arterele sistemului cardiovascular, blocand fluxul de sange si crescand tensiunea arteriala, ajungandu-se pana la atacuri de cord fatale sau accident vascular cerebral. Astfel, orice metoda de reducere a colesterolului rau este utila, astfel consumati anghinare, pentru ca imbunateste si functiile inimii.

c. Tensiunea arteriala  deoarece anghinarea contine surse bogate de potasiu, un mineral esential ce are un impact pozitiv asupra numeroaselor sisteme de organe in intreg organsimul, aceasta ajuta la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, care este cunoscut drept un precursor al cresterii tensiunii arteriale.

Prin urmare, anghinarea actioneaza ca un vasodilatator si este deosebit de util pentru cei care au luat deja medicamente pentru hipertensiune. Diabeticii sunt incurajati sa consume anghinare pentru a preveni complicatiile asociate cu tensiunea arteriala. In cele din urma, o scadere a tensiunii arteriale poate reduce sansele de atacuri de inima si boli coronariene.

d. Sanatatea ficatului  anghinarea a fost utilizata si ca tonic hepatic. S-a constatat ca, in aghinare, cinarina si silimarina imbunatatesc starea generala de sanatate a ficatului prin reducerea prezentei toxinelor si faciliteaza eliminarea lor din ficat si din corp. Unele studii au aratat ca acesti antioxidanti promoveaza activ regenerarea si repararea celulelor hepatice deteriorate, deoarece ficatul este unul dintre cele mai lente organe din corp.

Cum se consumă anghinarele? Beneficii şi contraindicaţii

Citeste si: Cartofi roșii sau albi? Ce să alegi în funcție de mâncarea pe care o prepari

e. Problemele digestive  anghinarea contine surse de fibre alimentare. Fibrele din alimente ajuta la mentinerea miscarilor regulate ale intestinului, elimina simptomele de constipatie. In plus, daca aveti probleme cu diareea sau cu scaunul, fibrele pot absorbi excesul de lichid si formeaza miscarile sanatoase ale intestinului. Un alt beneficiu suplimentar al plantei de anghinare in ceea ce priveste digestia este impactul acesteia asupra vezicii biliare.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Cum arăta Fuego în clasa a 6-a: "Nu am fost cel mai bun din clasă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Anghinarea calmeaza vezica biliara inflamata si poate rezolva o problema comuna a unui canal blocat din organ. Anghinarea poate stimula productia si secretia de sucuri gastrice.

f. Mahmureala  dupa cum am mai spus, aghinarea poate fi ca un balsam pentru ficat, reducand orice blocaj sau nivelul de toxine din sange prin eliminarea lor rapida din organism. Prin urmare, anghinarea este perfecta pentru mahmureala, iar unii aleg sa mestece cateva frunze de anghinare dupa o astfel de experienta.

g. Malformatiile congenitale  ca si cum toate aceste beneficii ale sanatatii nu ar fi de ajuns, anghinarea ajuta femeile insarcinate sa nasca copii sanatosi. Nivelurile ridicate de acid folic gasite in anghinare pot preveni defectele de tub neural.

h. Sanatatea oaselor  aghinarea este unul dintre cele mai bune si consumate alimente de pe piata pentru multitudinea de vitamine si minerale, in special minerale, cum ar fi magneziul, fosforul si manganul. Aceste minerale sunt componente esentiale de crestere a sanatatii si densitatii oaselor, reducand astfel sansele de aparitie a osteoporozei.

i. Functiile metabolice  magneziul si manganul sunt ambele parti esentiale ale proceselor metabolice ale organismului si sunt gasite in cantitati semnificative in planta de anghinare. Magneziul este o parte importanta a sintezei de proteine in tot corpul, ajutand si la optimizarea aportului de calciu, consolidand oasele. Manganul este mai putin implicat decat magneziul.

Citeste si: VIDEO| O nouă criză alimentară ar putea lovi Europa! Specialiștii avertizează că va fi o lipsă acută de fructe şi legume pe piață


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si