Comitetul de Urgență al OMS a emis o serie de recomandări având în vedere că noul val pandemic de COVID-19, cauzat de varianta Omicron a dus la restricţii în Europa, inclusiv pentru cei vaccinaţi, în Italia sau în Austria. Principalele recomandări fac referire la călătoriile internaționale. Acestea au fost stabilite pe 13 ianuarie și publicate pe 19 ianuarie.

Citeste si: Țara fără niciun caz Covid în pandemie, îmbolnăvită de primul zbor internațional

Ridicarea restricțiilor 

Printre principalele recomandări, OMS propune „ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”. Măsurile care au legătură cu călătoriile: măști, testare, izolare, carantină sau vaccinare trebuie să nu fie puse ca o povară financiară în spatele celor care călătoresc, ci ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor.

Țări precum Australia sau Noua Zeelandă sunt închise pentru turiști în acest moment, în timp ce SUA și Finlanda nu permit accesul turiștilor nevaccinați.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: România ar putea să se confrunte cu 70.000 de cazuri zilnice

Călătorii fără dovada vaccinării

OMS a mai propus să nu fie cerute călătorilor care merg în alte țări dovezile de vaccinare, această măsură fiind în opinia specialiștilor Organizației una excesivă, mai ales având în vedere accesul global limitat şi distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva Covid-19.

Din puctul lor de vedere, statele ar trebui să aibă o abordare care să se bazeze pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaţionale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea şi carantina. 

Comitetul OMS, prezidat de francezul Didier Houssin, a făcut modificări și asupra uneia dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Aceștia invită comunitatea internaţională să facă demersuri astfel încât 70% din populația tuturor țărilor să fie vaccinată până la începutul lunii iulie 2022. De asemenea, au propus ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie inclusă în serviciile de sănătate de rutină.

Citeste si: VIDEO- Alexandru Rafila: „Certificatul verde expiră de la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster de vaccin anti-Covid”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si