Rusia încearcă să convingă Occidentul că întoarcerea în cazărmi a trupelor implicate în manevrele de lângă Ucraina va lua timp, reacția venind după ce SUA și NATO au acuzat Moscova că își menține, ba chiar își consolidează prezența militară în această zonă.

Citeste si: Rusia a suplimentat forțele militare de la graniţa cu Ucraina cu aproximativ 7.000 de soldaţi, chiar dacă afirmau că se vor retrage. Anunțul SUA: Rusia poate oferi un „pretext fals” pentru a invada Ucraina

Avertismentul potrivit căruia Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie a fost de la bun început eronat, se arată într-o analiză Politico.eu. Evenimentele care vor avea loc după 20 februarie sunt esenţiale, consideră analiștii de politică externă.

Data de 20 februarie, moment-cheie pentru o presupusă invaziei a Rusiei

S-a speculat că luna plină de 16 februarie ar permite forţelor terestre invadatoare o vizibilitate mai bună pe timp de noapte. Totuşi, analiştii au declarat pentru sursa citată că agotaţia creată în jurul acestei zile a distras atenţia de la date cheie reale.

„Cel mai bun interval de timp a fost întotdeauna după 20 februarie. Cercetăm ce ar putea face forţele ruse la acea dată”, a precizat Michael Kofman, din cadrul grupului de experţi CNA.

Citeste si: Trupele militare NATO conduse de Franţa se pregătesc să ajungă în România

Pe 20 februarie ar trebui să se încheie cel mai amplu exerciţiu militar de la sfârşitul Războiului Rece. Liderii de la Moscova şi Minsk au promis că trupele Rusiei se vor întoarce la bazele lor ulterior. „Nu va rămâne niciun militar rus, nici măcar un echipament în Belarus după finalizarea exerciţiilor cu Rusia”, a declarat ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei.

Conferinţa de Securitate de la München se încheie în acea zi, un alt motiv pentru care ziua de 20 februarie este esenţială.

Lansarea unei invazii ruseşti când a doua cea mai importantă persoană din Statele Unite se află în Europa, în timp ce şeful statului ucrainean este plecat din ţară, ar reprezenta o umilinţă supremă- genul de provocare geopolitică specifică lui Putin.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Niciun oficial rus nu intenţionează să participe la întâlnirea transatlantică, pentru prima dată în ultimii ani, din „diverse motive”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

20 februarie, ultima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

Analiștii politici amintesc că Rusia intenţionează să desfăşoare un exerciţiu nuclear la jumătatea lunii februarie, au avertizat înalţii oficialii. Samuel Charap de la Rand Corporation a declarat pentru NatSec Daily că Putin ar putea dori să comaseze invazia cu exerciţiul „pentru a descuraja o posibilă intervenţie a SUA şi a arăta hotărâre”.

„Putin nu va invada în funcţie de programul nostru”, a subliniat Charap.

20 februarie va fi şi ultima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, fapt care i-a determinat pe unii specialişti să precizeze că Putin nu va lansa o invazie înainte de ceremoniile de închidere pentru a nu eclipsa atenţia îndreptată asupra Chinei.

Cu toate acestea, un eveniment similar a avut loc în 2008, când Rusia a invadat Georgia în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing.

20 februarie va fi şi ultima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, fapt care i-a determinat pe unii specialişti să precizeze că Putin nu va lansa o invazie înainte de ceremoniile de închidere pentru a nu eclipsa atenţia îndr[Sursa foto: Twitter]

Rusia: Retragerea trupelor ia timp

Ministrul apărării de la Moscova a spus că unele faze ale exercițiilor se încheie și că trupele se vor întoarce la bazele lor de origine, a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, subliniind că "este o procedură care se prelungește în timp".

Oficialii de la Kremlin au reamintit că desfășurarea trupelor- lansată în decembrie pentru manevre militare terestre, aeriene și maritime în jurul teritoriului ucrainean- a durat mai multe săptămâni.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Aceste trupe "pur și simplu nu pot decola și zbura deodată. Este nevoie de timp", a insistat Peskov, asigurând că Ministerul rus al Apărării are un "calendar" pentru retragere.

De asemenea, Peskov a calificat miercuri drept "nefondate, ca întotdeauna" acuzațiile Casei Albe potrivit cărora Moscova nu și-a retras trupele de la granița cu Ucraina, ci a adăugat până la 7.000 de soldați la ușa țării.

1 martie, data la care putem respira ușurați

Dacă până pe 1 martie nu va avea loc invazia, unii analişti sunt de părere că putem respira uşuraţi.

Pe de altă parte, Andrea Kendall-Taylor, fost oficial al serviciilor secrete americane concentrate asupra Rusiei, a insistat că pericolul va continua să se menţină, potrivit News.ro.

Vladimir Putin „ar putea, de asemenea, să reducă tensiunile şi, la fel de repede, să le amplifice din nou. Doar pentru că aceste date vin şi pleacă nu înseamnă că riscul, în acest moment, este mai mic”, a spus ea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si