Germania a oprit marți procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, ca răspuns la acțiunea armată a Rusiei, condamnată pe scară largă, împotriva integrității teritoriale a Ucrainei. Vorbind la o conferință de presă la Berlin, cancelarul Olaf Scholz a transmis că recunoașterea de către Rusia a două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca state independente este o încălcare clară a dreptului internațional.

Citeste si: Vladimir Putin: „Livrările de gaze nu vor fi suspendate din cauza tensiunilor legate de Ucraina”

„Situația s-a schimbat fundamental, trebuie să facem o reevaluare, inclusiv în ceea ce privește Nord Stream 2”, le-a spus Olaf Scholz reporterilor, adăugând că marți au fost luate măsuri administrative pentru a opri procesul de aprobare, informează presa internațională.

Cancelarul Olaf Scholz: Nord Stream 2 nu poate să funcționeze în aceste condiții

„Nu poate exista nicio certificare a acestei conducte acum și, fără această autorizare, Nord Stream 2 nu poate începe să funcționeze. Ministerul Federal al Economiei responsabil de această chestiune va face o reevaluare a securității aprovizionării cu gaze, ținând cont de ceea ce s-a schimbat în ultimele zile”, a spus cancelarul german.

Citeste si: Traian Băsescu: Putin vrea să ajungă cu trupele "până la gurile Dunării”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Olaf Scholz a spus că a ordonat oprirea procesului de autorizare a conductei de gaze, văzută de partenerii occidentali și de Kiev ca o monedă de schimb crucială în conflictul din ce în ce mai tensionat cu Rusia.

Cea mai puternică armă geopolitică împotriva Rusiei

Proiectul Nord Stream 2 a fost de multă vreme o sursă de tensiune cu aliații Berlinului, care au susținut că ar oferi Moscovei prea multă putere prin creșterea dependenței energetice a Germaniei.

În cursul zilei de marți, liderul ucrainean Volodimyr Zelensky a cerut oprirea imediată a Nord Stream 2, care urmează să livreze gaze naturale rusești în Germania prin Marea Baltică.

Zelensky i-a spus lui Scholz, în timp ce acesta a vizitat Kievul săptămâna trecută, că Rusia se folosește de conductă ca de o „armă geopolitică”.

Citeste si: Ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema invaziei Rusiei în Ucraina

Olaf Scholz a declarat marți că decizia de a opri proiectul a fost doar un pas „concret” și că ar putea urma noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Există și alte sancțiuni pe care le putem introduce dacă se iau măsuri suplimentare, dar deocamdată este o chestiune de a face ceva foarte concret”, a spus el la o conferință de presă comună cu prim-ministrul irlandez Michael Martin, aflat în vizită.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si