Alexei Danilov, secretar în cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, starea de urgență va fi impusă pe întreg teritoriul controlat de Guvernul Ucrainei și va dura 30 de zile. Există posibilitatea ca starea de urgență să fie prelungită pentru o perioadă de încă 30 de zile.

Stare de urgență de 8 ani în Donețk și Lugansk 

Regiunile Donețk și Lugansk, aflate în acest moment sub controlul separatiștilor pro-ruși, măsura stării de urgență este introdusă încă din anul 2014, notează Antena3.ro.

Citeste si: Noi echipamente militare în Belarus. Imagini din satelit de la granița cu Ucraina

Starea de urgență decisă miercuri în Ucraina trebuie aprobată de Rada Supremă- parlamentul ucrainean- într-un timp de 48 de ore. 

„Parlamentul ucrainean trebuie să se pronunţe asupra acestei decizii în termen de 48 de ore ”, a precizat Danilov, citează Gândul.ro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis, discuție telefonică cu Ursula von der Leyen despre sancţiunile care vor fi luate împotriva Rusiei

„Principalul obiectiv al Federației Ruse este să destabilizeze Ucraina din interior iar pentru a împiedica acest lucru să se întâmple, am luat această decizie, astăzi", a mai spus Alexei Danilov. 

Măsuri de siguranță

Oficialul ucrainean susține că introducerea stării de urgență va cuprinde întărirea ordinii publice și a securității la elementele critice de infrastructură, dar și întărirea inspecțiilor pe anumite mijloace de transport.

Gradul de strictețe al măsurilor va fi hotărât în funcție de circumstanțele locale.

Citeste si: Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, declară că Ucraina se va confrunta cu noi „provocări” şi „pierderi”

În urmă cu puțin timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat mobilizarea rezervișilor de până în 60 de ani, iar ministrul de Externe de la Kiev a cerut tuturor cetățenilor ucrainieni să părăsească Rusia.

„Dacă rămânem tăcuți astăzi, mâine vom dispărea. Avem în față o încercare grea, dar suntem pregătiți, avem încredere în noi, în țara noastră și în victorie”, a declarat președintele Ucrainei.

Vladimir Putin a ordonat desfășurarea de trupe în două regiuni separatiste din Ucraina. Asta după ce luni, le-a recunoscut ca fiind independente. Mai multe echipamente militare care nu erau însemnate au fost observate când treceau granița în Donețk.

Citeste si: MAE, nivel maxim de alertă pentru Ucraina: "Părăsiţi imediat ţara!"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si