Ucraina nu este membră NATO, dar este  țară parteneră din anul 2008 şi şi-a anunţat de multe ori intenţia de a adera la Pactul Nord-Atlantic.

O parte dintre ruși sunt de părere că ţara lor trebuie să apeleze la forța armată pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO, apare într-un sondaj realizat de CNN

.

Odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, în anul 2014, NATO și-a consolidat poziția de apărare pe Flancul Estic al Alianței.

Citeste si: Klaus Iohannis, declarații după ședința CSAT. "Rusia este agresorul, nu victima. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina" (VIDEO)

Au fost înființate patru grupuri de luptă multinațională în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia și au fost mărite capacități de poliție aeriană în zona Mării Baltice și a Europei de Est cu scopul de a intercepta aeronavele rusești care intenționează să intre în spațiul aerian al statelor NATO.

NATO Ucraina

Ucraina primește sprijin din partea NATO

[Sursa foto: istockphoto.com]

Motivul pentru care NATO nu poate apăra Ucraina

Ucraina nu face parte din NATO, dar cu toate acestea este „țară parteneră” din anul 2008, atunci când a solicitat un plan de aderare. Ucraina ar putea avea șansa de a se alătura în viitor alianței.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În tot acest timp, Rusia solicită asigurări din partea puterilor occidentale că Ucraina nu va adera la NATO.

Citeste si: Ce a transmis Vladimir Putin dupa atacul Rusiei asupra Ucrainei: „Este teritoriul nostru istoric”

Liderii din Uniunea Europeană și depun eforturi diplomatice pentru a calma Moscovei cu Ucraina, dar una dintre cerințele geopolitice ale Rusiei, referitoare la extinderea NATO în fostele state ce au aparținut Uniunii Sovietice sunt considerate ca „inacceptabile”.

NATO și Uniunea Europeană susțin Ucraina

Încă din 2014, Uniunea Europeană oferă împrumuturi și granturi Ucrainei din momentul în care Rusia a ocupat și anexat Crimeea. Pe 1 februarie 2022 a fost anunțată acordarea unui ajutor financiar de aproape 1,2 miliarde de euro cu scopul de a ajuta Ucraina în criza actuală. 

Citeste si: Război Rusia-Ucraina. Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT. Ce decizie au fost luate azi

Motivul pentru care NATO nu poate trimite trupe în Ucraina este rolul său pur defensiv. Consilierul Secretarului de Stat american, Derek Cholet, a transmis că SUA sprijină aliații.

„Avem obligația solemnă ca Statele Unite să fie alături de aliații noștri NATO. Și acesta este, din nou, unul dintre motivele pentru îngrijirea noastră militară sosesc în România acum”, a declarat Derek Chollet, citat de Europa Liberă România .  

„Nu avem aceeași obligație legală și pentru Ucraina (de a trimite trupe pe teritoriul ei, nr), dar avem obligația să facem tot ce nu stă în putere să îi ajutăm să treacă prin această criză, o criză profundă ce nu li se datorează”, a mai adăugat reprezentantul.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

NATO Ucraina

Mai multe state sprijină Ucraina în contextul actualei crize.

[Sursa foto: istockphoto.com]

Sprijinul NATO pentru Ucraina

Statele Unite este unul dintre cei mai mari susținători în apărarea Ucrainei. Din 2014 și până în prezent a ajutat autoritățile de la Kiev cu peste 2,5 miliarde de dolari pentru proiecte de apărare.

Citeste si: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: "Am închis relațiile diplomatice cu Rusia"

Polonia a trimis Ucrainei gloanțe și muniții pentru artilerie, sisteme portabile pentru apărare aeriană, mortare, vehicule UAV, dar și alte arme de apărare. 

Regatul Unit a triis 2.000 de rachete anti-tanc și 88 de milioane de lire. Totodată, țări precum Olanda, Spania sau Danemarca au trimis ajutor militar în Ucraina și-au mobilizat trupele pe flancul estic al NATO. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si