România a cerut în cursul dimineții, prin vocea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, activarea articolului 4 din Tratatul NATO, care stabileşte un mecanism de consultare între Aliaţi, cu privire la impactul situaţiei generate de un inamic extern asupra securităţii țărilor aliate. Aceeași cerere a venit și din partea altor state NATO din proximitatea Rusiei: Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. 

Citeste si: De ce NATO nu poate să apere Ucraina?

"Am convocat un summit prin videoconferinţă mâine pentru a analiza calea de urmat şi am activat planurile de apărare pentru a putea desfăşura capacitatea forţei de reacţie rapidă acolo unde va fi necesar", a declarat Stoltenberg după ce a condus o reuniune de urgenţă a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

România a cerut în cursul dimineții activarea articolului 4 din Tratatul NATO

[Sursa foto: Twitter]

Avioanele NATO, în alertă

Peste 100 de avioane de luptă NATO au fost puse în alertă. "Trebuie să răspundem cu o hotărâre şi mai mare şi cu o unitate şi mai puternică", a spus Stoltenberg. "Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO în Ucraina. Ce facem acum este defensiv", a declarat șeful NATO.

Citeste si: Tensiuni la Marea Neagră, aproape de România! Armata rusă vrea să captureze Insula Șerpilor: „două ținte subacvatice...”

Jens Stoltenberg a precizat că Europa se va confrunta cu o situaţie nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina.

"Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi", a declarat el într-o conferinţă de presă.

"Pacea din Europa a fost zguduită"

"Pacea de pe continentul nostru a fost zguduită. Rusia foloseşte forţa pentru a încerca să rescrie istoria şi neagă Ucrainei dreptul la o cale liberă şi independentă", a mai declarat Jens Stiltenberg.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Potrivit oficialului NATO, Vladimir Putin a plănuit "cu sânge rece" invazia, în timp ce NATO căuta o soluţie diplomatică la criza din Ucraina.

El a atras atenţia că atacul Rusiei asupra Ucrainei va afecta relaţia Moscovei cu Alianţa Nord-Atlantică.

Ce înseamnă activarea planurilor de apărare ale NATO 

Activarea planurilor de apărare ale NATO le oferă comandanţilor militari posibilitatea de a desfăşura trupe, inclusiv cele pregătite de intervenţie rapidă, în ţările din estul Europei.

Potrivit  Tratatului NATO  semnat la Washington în 1949, articolele 4 și 5 au următorul conținut:

ARTICOLUL 4.  Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre țări.

Citeste si:  Imagini emoționante din mijlocul orașului Harkov: ucrianienii se roagă în genunchi

ARTICOLUL 5.  Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individuală sau de comun acord cu celelalte Părți,

a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Vladimir Putin a ordonat acțiune militară în Ucraina

Vladimir Putin a anunțat începerea invaziei Ucrainei, joi noaptea,, într-un discurs prin care a justificat acțiunile armatei sale ca fiind “de autoapărare împotriva amenințărilor care ni se adresează și față de un dezastru și mai mare decât cel care se întâmplă astăzi".

Citeste si:  Rusia a atacat Ucraina: Ce presupune Legea Marţială impusă de autorităţile de la Kiev?

"Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, nu vom impune nimănui nimic prin forță", spunea Putin, în discursul care a declanșat iadul în Ucraina.

Deși, la nivel declarativ, operaţiune militară din Ucraina ar avea ca scop apăra separatiştiilor din regiunea Donbas, situată în estul ţării, mai multe explozii s-au auzit în orașele Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si