Eventuala admitere a Finlandei sau Suediei în Alianţa Nord-Atlantică (NATO) ar genera „consecinţe militare şi politice grave”, a avertizat vineri după-amiază Administraţia Vladimir Putin.

Citeste si: LIVE A treia zi de război Rusia-Ucraina. Se duc lupte grele pe străzile din Kiev

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat că aderarea Finlandei la NATO ar putea avea „consecințe nefaste”.

Finlanda, amenințată direct de Rusia

Comentariile oficialului de la Moscova vin după ce premierul finlandez Sanna Marin a declarat după invazia Rusiei în Ucraina că dezbaterea din țara sa privind aderarea la NATO „se va schimba” din cauza acțiunilor Rusiei.

Citeste si: Summit extraordinar al NATO. Aproximativ 90.000 de soldați americani în Europa

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: IPS Teodosie, despre mersul la sală: Cele mai bune exerciții fizice sunt mătăniile- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Întrebată vineri despre acest lucru, Zaharova a răspuns de asemenea că „politica guvernului finlandez de nealiniere militară este un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei”.

„În același timp, nu putem să nu remarcăm eforturile NATO și ale celorlalte state membre ale acestei alianțe de a implica Finlanda și Suedia (n.r.

care la rândul ei nu face parte din NATO) în această alianță”, a mai spus Zaharova, potrivit Hotnews.

Ea a mai spus că „intensitatea interacțiunilor practice dintre Helsinki și Stockholm și NATO „nu este nimic nou”.

Maria Zaharova este unul dintre oficialii ruși de pe noua listă de sancțiuni a Uniunii Europene, fiind considerată unul dintre „propagandiștii” Kremlinului.

Rusia se opune vehement extinderii NATO

Rusia se opune vehement extinderii NATO spre est şi cere garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice.

Înainte de a lansa atacul militar împotriva Ucrainei, Administraţia Putin ceruse garanţii că această ţară nu va adera la NATO.

Ucraina a refuzat să se conformeze solicitării de a nu încerca să adere la NATO, iar Administraţia Nord-Atlantică a semnalat că orice stat este liber să decidă aranjamentele în materie de securitate, subliniind însă că în acest moment nu există niciun plan de admitere a Ucrainei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si