UPDATE: Evacuarea civililor din Mariupol a eșuat

Evacuarea civililor din orașul Mariupol a fost oprită de urgență, informează Comitetul Internațional al Crucii Roșii. 

Forțele ucrainene și ruse s-au acuzat reciproc pentru că nu au respectat încetarea focului pentru a permite localnicilor să evadeze, după ce un acord similar nu a fost respectat sâmbătă, 5 martie 2022.

Condurea orașului Mariupol, care a anunțat în această dimineață o încetare a focului și o nouă încercare de evacuare, a confirmat că planurile au fost anulate.

Reprezentații ucraineni declară că că bombardamentele rusești au făcut imposibilă evacuarea în siguranță a civililor.

Orașul este acum la a cincea zi, fără apă, fără energie, fără canalizare, iar mâncarea se epuizează rapid.

Știrea inițială

Consiliul local din orașul ucrainean Mariupol a declarat că încetarea focului urmează să intre în vigoare între orele 12 și 21. Evacuarea civililor urmează să se facă pe rutele convenite între părțile în conflict începând cu ora locală 12 (aceeași oră cu cea a României).

În urma celei de a doua runde de negocieri au fost stabilite trei puncte de îmbarcare în oraș, de unde civilii ar urma să plece cu autobuzele puse la dispoziție de primărie. La evacuare pot participa și civili cu mașini personale, doar că acestora li se va cere să circule în spatele autobuzelor, într-un convoi condus de Crucea Roșie. Conform consiliului local din Mariupol, șoferii mașinilor private ar trebui să ocupe toate locurile din mașini.

Citeste si: Vladimir Putin s-a întâlnit cu premierul Israelului pentru a discuta despre conflictul din Ucraina

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sâmbătă, un acord similar a eșuat iar civilii au fost sfătuiți să se întoarcă în adăposturi, după ce ucrainenii și rușii s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului.

Vadim Boichenko, primarul din Mariupol: ,,Vorbim despre mii de morți și răniți”

„Situația este foarte complicată”, a precizat Boichenko într-un interviu difuzat pe YouTube, citat de  CNN. ,,Armata rusă a impus deja un blocaj pe coridorul umanitar. Avem o mulțime de probleme sociale, pe care toți rușii le-au creat”, a continuat edilul.

Conform primarului, de cinci zile, Mariupol, oraș cu o populați e aproximativ 400.000 de locuitori, a rămas fără curent electric. Nici rețelele de telefonie mobilă nu funcționează în oraș, iar în urma atacului asupra acestuia, locuitorii au rămas și fără apă.

„Rușii vor să ne despartă de coridorul umanitar, oprind livrarea de bunuri esențiale, echipamente medicale, chiar și alimente pentru copii. Scopul lor este să sufoce orașul și să-l supună unui stres insuportabil”, a mai spus Boichenko.

Totodată, Boichenko menționează că orașul a raportat mii de morți și răniți în urma atacurilor armatei ruse.

Citeste si: Soldații ruși au deschis focul la un protest al populației civile din Novopskov, în estul Ucrainei

„Aceste cifre se vor înrăutăți. Dar aceasta este a șasea zi consecutivă de atacuri aeriene și nu putem să ieșim să recuperăm morții”, a menționat Boichenko.

„Rușii spun că vor să-i salveze pe ucraineni să nu fie uciși de statul ucrainean, dar ei sunt cei care ucid”, a mai spuc acesta.

Referitor la coridorul umanitar care ar fi trebuit să faciliteze evacuarea civililor sâmbătă, Boichenko declară că acum autoritățile au la dispoziție mult mai puține autobuze față de ziua de ieri: „Aveam 50 de autobuze pline cu combustibil și doar așteptam o încetare a focului și drumurile să se deschidă pentru a putea scoate oamenii de aici. Dar acum am ajuns la doar 30 de autobuze. Am ascuns acele autobuze într-o altă locație, departe de bombardamente, și am pierdut alte 10 acolo. Așa că am ajuns la 20”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| O refugiată din Ucraina a murit la Vama Petea

,,Așadar, când acest coridor umanitar se va deschide în sfârșit pentru noi mâine sau oricând, este posibil să nu mai avem autobuze pentru a evacua oamenii”, a avertizat Vadim Boichenko.

„Orașul Mariupol a încetat să mai existe”, a adăugat Boichenko, precizând: „cel puțin orașul pe care l-ați văzut cândva”.

Care a fost situația sâmbătă la Mariupol și Volnovaha

BBC a informat că încetarea parțială a focului, transmisă sâmbătă dimineața de armata rusă la Volnovaha și la Mariupol, nu a fost respectată în acest din urmă oraș.

Citeste si: Volodimir Zelenski, mesaj plin de speranță pentru ucrainenii care au părăsit țara

Jurnaliștii britanici, care au sesizat încălcarea încetării focului la capătul rutei de evacuare din Mariupol, îl citează pe viceprimarul Serhii Orlov:  ,,Nu e nicio încetare a focului în Mariupol și nici de-a lungul traseului de evacuare. Civilii sunt gata să plece din oraș, dar nu pot să plece în timp ce sunt bombardați. Rușii continuă să ne bombardeze și folosesc artileria. Este o nebunie!".

Citeste si: VIDEO| Un avion rusesc a fost doborât lângă Cernihiv. Pilotul a supraviețuit, dar a fost prins de ucraineni


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si