Bill Burns, directorul serviciului american de informații CIA (Central Intelligence Agency), a declarat marți în fața unei comisii din congresul american că Vladimir Putin este „furios și frustrat” de lipsa de succes pe câmpul de luptă, unde forțele ucrainene continuă să manifeste o „rezistență feroce”, ceea ce a dus la pierderi militare ruse „cu mult peste așteptări”. 

Citeste si: Joe Biden: Putin nu va reuși niciodată să cucerească Ucraina

În ciuda eșecurilor Rusiei de până acum și a unui exces de victime, Bill Burns spune că ideea fixă a lui Putin de a domina Ucraina îl va determina să „pluseze” în privința invaziei, potrivit Yahoo News.

Citeste si: Zelenski promite să îi ucidă pe cei care au ucis o familie cu doi copii

„Cred că Putin este supărat și frustrat în acest moment. Este probabil să dubleze totul și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține cont de victimele civile”, a atras atenția Burns.

Șeful CIA: "Următoarele săptămâni vor fi urâte"

Liderul de la Kremlin a spus inițial că operațiunea militară din Ucraina nu va viza niciun civil, dar de atunci ofensiva a bombardat mai multe orașe, lovind spitale, blocuri și orfelinate. „Nu are un final politic durabil în fața a ceea ce va continua să fie o rezistență acerbă din partea ucrainenilor”, a mai spus șeful CIA.

Citeste si: De ce a devenit litera Z un simbol pro-război în Rusia

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Cred că asta duce la câteva săptămâni urâte, în care ofensiva se dublează, cu puțină atenție pentru victimele civile, iar luptele urbane pot deveni și mai urâte. Sunt absolut convins de faptul că ucrainenii vor continua să reziste cu înverșunare și eficient”, a adăugat Bill Burns.

Ipotezele lui Putin au fost complet eronate

Președintele rus Vladimir Putin a făcut o serie de presupuneri greșite în executarea invaziei sale în Ucraina, este de părere directorul CIA. Putin credea că „Rusia se confruntă cu un peisaj favorabil pentru utilizarea forței împotriva Ucrainei”, a declarat marți directorul CIA, William Burns, în cadrul comisiei de informații din Congresul american.

Citeste si: Protest topless la Paris

„S-a dovedit că se înșeală din toate punctele de vedere”, a spus Burns. „Aceste ipoteze s-au dovedit a fi profund eronate în ultimele 12 zile de conflict”.

Forțele ruse au atacat în primele ore ale dimineții zilei de 24 februarie, țintind orașe-cheie din Ucraina cu lovituri militare în încercarea de a captura capitala Kiev.

Cele 4 greșeli ale lui Vladimir Putin

Potrivit directorului CIA, Putin credea că Ucraina „este slabă și ușor de intimidat”- aceasta a fost prima lui greșeală. Burns mai spune că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a „demonstrat o conducere curajoasă și remarcabilă, iar ucrainenii au rezistat cu înverșunare”.

În al doilea rând, Putin a crezut că francezii și germanii vor fi îngrijorați de riscurile unui conflict cu Rusia și vor fi preocupați de propria lor politică. Dimpotrivă, a spus Burns, „europenii au demonstrat o hotărâre remarcabilă”.

Bill Burns, șeful CIA

Putin a mai crezut că și-a „protejat economia împotriva sancțiunilor” cu rezerve de valută străină, dar Burns a spus că sancțiunile occidentale au fost devastatoare pentru Rusia, „lipsindu-l pe Putin de capacitatea pe care și-a presupus că o va avea de a apăra rubla”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

SUA și alte țări occidentale au impus o serie de sancțiuni economice Rusiei și au blocat țara de sistemele bancare internaționale. Putin a criticat sancțiunile, spunând că acestea sunt „asemănătoare cu o declarație de război”.

În al patrulea rând, Burns a spus că Putin „era convins că și-a modernizat armata și că rușii sunt capabili de o victorie rapidă, decisivă, la un cost minim”.

În realitate, moralul trupelor ruse este scăzut, iar unii dintre soldați au spus că au fost induși în eroare cu privire la scopul invaziei.

Dovada că Ucraina este o țară adevărată 

„În loc să cucerească Kievul în primele două zile... după aproape două săptămâni, încă nu au reușit să încercuiască complet orașul”, a spus Burns.

"Putin a comentat în privat și în public de-a lungul anilor că nu crede că Ucraina este o țară adevărată. S-a înșelat total în privința asta. Țările reale ripostează și asta este ceea ce ucrainenii au făcut eroic în ultimele 12 zile".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si