După discuția de marți cu președintele Franței, Emmanuel Macron, administrația de la Kremlin a transmis că situația umanitară "dificilă" din Mariupol nu poate fi rezolvată momentan.

Citeste si: Sudul Ucrainei, bombardat masiv de armata rusă. Oficial din Nikolaev: "Nemernicii au aşteptat până când oamenii au plecat la muncă"

Putin i-a comunicat lui Emmanuel Macron că „naționaliștii” din Mariupol trebuie să depună armele, înainte ca populația civilă din oraş să poată primi ajutor.

Primarul ucrainean al orașului Mariupol a declarat luni că este nevoie de evacuarea întregului oraș, unde numărul victimelor depășește 5.000 de civili, dintre care peste 200 de copii.

Vladimir Putin are o condiție pentru a permite coridoare umanitare în Mariupol

Condițiile pentru lansarea în zilele următoare a unei operațiuni umanitare de ajutorare a locuitorilor orașului ucrainean Mariupol, asediat de armata rusă, „nu sunt îndeplinite în acest stadiu”, a anunțat Palatul Elysee după o discuție între președinții Emmanuel Macron și Vladimir Putin.

Citeste si: Campion mondial la kickboxing, ucis în invazia din Mariupol

De partea cealaltă, Kremlinul a anunțat că, în cadrul discuției Putin-Macron, „s-a subliniat că, pentru a rezolva situația umanitară dificilă din acest oraș [Mariupol], militanții naționaliști ucraineni trebuie să înceteze să reziste și să depună armele”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Vladimir Putin, mai "iubit" ca niciodată de ruși. Se bucură de "susținerea absolută" a populației

De la începutul invaziei în Ucraina, președintele Vladimir Putin a descris atacul total asupra Ucrainei ca pe o „misiune specială” de a proteja vorbitorii de limbă rusă de genocidul din mâna „neonaziștilor” din regiunea Donbas.

Macron, optimism incurabil cu privire la Putin

Președintele Franței a ridicat subiectul necesității unor coridoare umanitare pentru a evacua civilii din Mariupol, însă Putin i-a oferit o explicație sfidătoare.

„Într-o conversație telefonică cu Putin, președintele Macron și-a confirmat și disponibilitatea de a conduce o operațiune de salvare umanitară în orașul ucrainean Mariupol”, a transmis comunicatul oficial al Președinției Franceze.

Citeste si: Primarul din Mariupol cere "evacuarea completă" a orașului

Oficialii de Paris au adăugând că nu au fost încă create condițiile pentru un astfel de pas. Pentru supraviețuitorii din orașul-port de la Marea Azov, fiecare zi poate face diferența dintre viață și moarte.

Putin i-a spus lui Macron că "se va gândi la oferta sa"

Șeful statului francez i-a prezentat lui Putin această operațiune de evacuare- propusă la sfârșitul săptămânii trecute de Franța, Turcia și Grecia, însă  care a spus că „o să se gândească la asta” înainte de a da un răspuns, a adăugat Palatul Elysee.

Citeste si: Cum arăta orașul Mariupol înainte de invazia Rusiei

Administrația de la Paris mai spune că „este exclus să relaxăm eforturile” pentru că situația este „dramatică” și „catastrofală” la Mariupol pentru cei aproximativ 170.000 de locuitori care rămân acolo.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Conform comunicatului de la Moscova, Putin l-a informat pe Macron în legătură cu „măsurile luate de armata rusă pentru a furniza un ajutor umanitar de urgenţă şi pentru a asigura evacuarea în siguranţă a civililor” în Ucraina.

Kremlinul a adăugat că cei doi lideri au discutat despre negocierile ruso-ucrainene de marţi de la Istanbul şi despre chestiunile legate de decizia Moscovei de a cere plata în ruble a exporturilor sale de gaz.

„S-a convenit să se continue contactele” între Putin şi Macron, a adăugat Kremlinul.

Mariupolul, la un pas să se dărâme cu totul

Bombardamentele continuă în Mariupol, chiar dacă oraşul a este deja o ruină. Aproximativ 5000 de oameni s-ar fi stins din viață acolo de la începutul invaziei rusești, printre care 210 copii, potrivit oficialilor.

În oraşul din sudul Ucrainei sunt încă blocaţi aproximativ 160 de mii de oameni. Pentru ca măcar o parte dintre ei să scape din infern, astăzi au fost deschise noi culoare umanitare de evacuare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si