Fiecare gospodină are o  rețetă de cozonaci tradiționali, moștenită din familie sau preluată de la prieteni sau cunoștințe.

În continuare vă prezentăm o rețetă de  cozonac care va fi deliciul meselor de Paște. Simplu și ușor de făcut, iată cum se prepară cozonacul de casă!

rețetă cozonac de casă

Rețetă cozonac de casă. Cum se frământă coca de cozonac?

Ingrediente:

6 gălbenușuri

1 kg faină

18 g sare

200 g zahăr

Citeste si:  Reţetă simplă de pască pentru masa de Paşte

500 ml lapte

coajă rasă de lămâie și portocală

1 lingura esență vanilie

2 plicuri drojdie uscată

90 ml ulei

1 ou pentru uns

rețetă cozonac de casă

Rețetă cozonac de casă. Cum se frământă coca de cozonac?

Ingrediente pentru umplutură

150 ml lapte

50 g zahăr

300 g ciocolată amăruie

400 g nucă tocată grosier

stafide sau rahat (după preferințe)

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ingrediente pentru decor:

semințe de susan

Mod de preparare cremă:

Punem laptele cu zahărul la foc și când au dat în clocot dăm vasul deoparte, adaugăm ciocolata ruptă cubuleţe și amestecăm energic până obținem o cremă fină.

O lăsăm să se răcească foarte bine. Este de preferat să o pregătim de seara, să fie perfect rece pentru a doua zi când ne apucăm de cozonaci.

Trebuie să fie o cremă densă.

rețetă cozonac de casă

Rețetă cozonac de casă. Cum se frământă coca de cozonac?

Cum se frământă coca de cozonac?

Trecem la frământatul cozonacilor începând prin a cerne făina în vasul în care vom pregăti aluatul.

Peste făină vom adăuga sarea și zahărul, amestecandu-le pe toate.

Laptele îl încălzim puțin (să fie puțin călduț), iar în el vom pune coaja de citrice, esență de vanilie și gălbenușurile.

Le omogenizam pe toate, iar peste ele vom adăuga drojdia. Lichidul obținut îl turnam peste făină și începem frământatul.

Citeste si: Mirosul de cozonac, la pachet

La început vom avea un aluat lipicios, care cu timpul prin adăugarea uleiului se va desprinde ușor de mâini și de pereții vasului.

Este foarte important ca uleiul să îl adaugăm trepat. Din cei 90 ml de ulei la frământat folosim doar 70 de ml, restul îl folosim când vom modela cozonacii, ungem blatul de lucru cu el.

Frământarea durează aproximativ 20 de minute. După ce am obținut aluatul dorit, îi dăm forma unei bile și îl lăsăm să se odihnească timp de 10 minute într-un vas acoperit cu folie alimentară.

În aceste 10 minute vom lua două tăvi de cozonac și le vom tapeta cu hârtie de copt.

Luăm aluatul, îl punem pe blatul de lucru uns cu ulei și îl împărțim în patru părți egale.

Citeste si: Cozonac fără frământare: Cea mai simplă reţetă de Paşte. Este pur şi simplu delicios

Fiecare parte o vom întinde sub forma de foaie dreptunghiulară peste care intidem un sfert din crema de ciocolată.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Deasupra presărăm nuci, stafide și rahat. Rulăm foia și o punem deoparte. Așa vom proceda și cu restul de aluat.

Împletim câte două bucăți și le punem în tăvi. Deasupra stropim cu puțină apă și băgăm tăvile într-o pungă mare de plastic pe care o legăm bine la gură.

Lăsăm cozonacii la dospit în pungă până își dublează volumul, iar după ce au dospit îi ungem cu ou și îi decorăm cu susan.

Coacerea

Îi bagăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute.

Aceștia trebuie să fie rumeni și să treacă testul scobitorii. Îi puteți consuma atât calzi cât și reci.

rețetă cozonac de casă

Rețetă cozonac de casă. Cum se frământă coca de cozonac?

Sfaturi utile pentru prepararea cozonacilor

În camera in care pregatesti cozonacii trebuie sa fie foarte cald. Ai grija sa inchizi geamul, usa si orice alta sursa care ar putea face curent. Caldura va ajuta aluatul sa creasca mare si pufos.

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Scoate ouale cu cateva ore bune din frigider, pentru a te asigura ca ajung la temperatura camerei.

Faina folosita trebuie sa fie de calitate si sa fie uscata. Faina uscata nu se lipseste deloc de degete, ci cade pulbere.

Faina se cerne de 3 ori pentru a deveni mai afanata.

Citeste si: Secretul cozonacilor din zona Sibiului

Ai grija ca apa in care amesteci drojdia sa nu fie fierbinte, ci doar calduta. Daca opariti drojdia, este posibil ca aceasta sa isi piarda proprietatile, iar cozonacul sa nu mai creasca.

Vasul in care framantati aluatul trebuie sa fie caldut. Il puteti pune langa o sursa de caldura (aragaz sau calorifer) sau il puteti clati cu apa fierbinte si sterge apoi cu un prosop.

Nu adaugati prea multa faina in exces, chiar daca aluatul vi se pare lipicios. Ungeti-va mainile cu ulei si framantati cozonacii cel putin 30 de minute pentru ca aluatul sa devina elastic si sa nu se lipeasca de maini.

Modalitatea si timpul de framantare influenteaza in mare masura nivelul de crestere al cozonacilor. Cu cat ii vei framanta mai mult si mai bine, cu atat vor fi mai pufosi.

Temperatura optima pentru cozonaci este de 140 de grade Celsius. La temperaturi mai mari, acestia vor creste mai putin.

Cozonacii abia scosi din cuptor nu se pun lipiti unul de altul, pentru a nu risca sa se incruzeasca.

Citeste si: Cozonacul și pasca, un lux anul acesta


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si