Pască cu brânză (dulce si stafide): Reţeta perfectă de Paşte
Pască cu brânză dulce și stafide. Pasca este un preparat atât de îndrăgit încât își face loc pe toate mesele românilor în perioada sărbătorilor pascale. Iată cea mai gustoasă rețetă de pască cu brânză dulce și stafide!
Pe margini se așează un colac împletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, această simbolizând crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.
Pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului și este unul dintre preparatele care ar trebui să se regăsească pe masă de Paști a oricui.
Rețetă tradițională de pască cu brânză dulce și stafide. Cum se prepară și cât timp trebuie să stea la cuptor?
Ingrediente aluat:
200 g făină tip 000
2 gălbenușuri
70 ml lapte la temperatura camerei
20 g unt 82% grăsime topit și răcit
40 g zahăr
3 g drojdie uscată (am avut de la Dr Oetker)
un praf de sare
½ linguriță coajă de lămâie
Ingrediente umplutură:
150 g brânză de vaci grasă, bine scursă
80 g zahăr
2 ouă
40 g stafide
½ esență de rom sau vanilie pentru stafide
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță coajă rasă de lămâie
un praf de sare
un gălbenuș de ou pentru uns pe deasupra
Mod de preparare:
Bateți gălbenușurile împreună cu zahărul și laptele apoi adăugați sarea și coaja de lămâie
Cerneți făina într-un bol încăpător, puneți și drojdia uscată peste ea și turnați componentele lichide de mai sus.
Începeți să frământați aluatul cu mâna sau la robot. Încorporați untul topit și răcit în aluat, turnând puțin câte puțin și frământând continuu să se încorporeze bine înainte de a turna din nou.
Lăsați aluatul la dospit la cald, pana își dublează volumul (cam 30 de minute, poate puțin mai mult).
Când aluatul este dospit, îl răsturnați pe blatul de lucru presărat cu făină și îl împărțiți în 2 părți egale.
O parte o întindeți în formă de cerc de dimensiunea tăvii și o așezați în formă, peste hârtia de copt.
Partea rămasă o împărțiți din nou în 2 părți. Una din ele, împărțită din nou în două, va deveni sfoara pe care o așezați pe margine. Lăsați forma deoparte, acoperită cu un prosop ca să nu se usuce.
Împărțiți și ultima bucată de aluat în două și modelați crucea așa cum vedeți în fotografii.
Crucea trebuie să fie mai subțire, mai fină pentru că va crește la copt și nu vrem să acopere toată umplutura. Păstrați crucea deoparte, acoperită cu un prosop cât timp vă ocupați de umplutură.
umplutura, asamblare și coacere
Lăsați stafidele la hidratat în apă caldă în care ați pus ½ de esența de rom sau vanilie, pentru cel puțin 30 de minute.
Amestecați toate ingredientele din listă și omogenizați.
Turnați umplutura în tava pregătită cu aluatul de la bază și sfoara de jur împrejur. Peste umplutură puneți crucea din aluat. Vezi nota de mai jos!!
Ungeți pasca cu ou bătut, atât aluatul cât și umplutura.
Cuptorul trebuie să fie preîncins la 180 de grade. Coaceți pasca pentru 20 min la 180 de grade și apoi încă 25 de minute la 170. Verificați cu o scobitoare să fie aluatul bine copt și umplutura închegată.
Lăsați pasca să se răcească în formă, abia apoi o mutați pe un platou.