Membră NATO şi aliat al Ucrainei, ţară căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă încă de la începutul conflictului din Ucraina să medieze între Moscova şi Kiev.

Citeste si: Război Rusia- Ucraina: ziua 59. Mariupol, „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului

„Rezultatul este unul pozitiv. Nu este exact ceea ce ne-am fi dorit, dar va fi mai bine.

Nu ne-am pierdut speranța”, a declarat Erdogan, vineri, la Istanbul, după o întrebare despre tratativele de pace, în curs de desfășurare, dintre Ucraina și Rusia.

Potrivit CNN, Erdogan a mai spus că speră ca cei doi șefi de stat să accepte invitația și că îi va „putea aduce împreună la Istanbul”.

Turcia, mediatorul principal între Rusia și Ucraina

Turcia are un profil și o poziție unice, notează CNN. Pe lângă faptul că este membru NATO, țara are și granițe maritime atât cu Ucraina, cât și cu Rusia. În plus, Turcia este cel mai mare partener comercial al Rusiei în regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: "Trupele ruse vor intra în Republica Moldova". Scandal diplomatic după anunțul unui general din armata lui Putin

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi: pe 10 martie la nivel ministerial în Antalya şi pe 29 martie la Istanbul. 

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a acuzat miercuri că țări membre NATO doresc un război de durată în Ucraina pentru a slăbi Moscova, informează Agerpres.

Citeste si: Negocierile dintre Rusia și Ucraina, blocate. Ce spune Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Moscova

"Există țări din NATO care doresc ca războiul să continue", a apreciat șeful diplomației turce.

„Obiectivul lor este s-ar birea Rusiei”, a adăugat Cavusoglu, timp ce negocierile ruso-ucrainene, care ar fi trebuit să continue online de ultima întâlnire față de față de la Istanbul la sfârșitul lunii martie, par să se fi blocat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si