Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți seara, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Nicolae Ciucă, el precizând că Ucraina şi România împărtăşesc o viziune comună cu privire la perspectivele şi ameninţările la adresa unităţii europene.

Citeste si: Președintele Ucrainei i-a decorat pe angajații centralei de la Cernobîl

“Premierul României a făcut o vizită la Kiev. I-am mulţumit pentru susţinerea politică şi pentru apărare.

Am discutat nu doar despre cooperarea bilaterală dintre statele noastre şi activitatea comună pentru protejarea libertăţii în Europa, dar şi despre cooperarea la nivelul UE. Împreună cu România, împărtăşim o viziune comună asupra perspectivelor şi ameninţărilor la adresa unităţii europene, în special în regiunea Mării Negre. Am convenit să muncim împreună şi mai mult pentru a asigura securitatea în regiunea noastră”, a transmis Zelenski, potrivit News.ro.

„Vă mulțumim pentru poziția dumneavoastră clară cu privire la politica de sancțiuni împotriva Federației Ruse în timpul războiului pe care l-a declanșat pe teritoriul nostru”, a mai spus președintele Ucrainei, conform President.gov.ua.

UPDATE. Anunț despre drepturile minorității române în Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că unul dintre subiectele discuțiilor pe care le-a avut la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski a fost cel referitor la drepturile minorității române din Ucraina.

Citeste si: Noi tensiuni în Transnistria. Care e riscul extinderii războiului în Republica Moldova

„Președintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România.”, a spus Ciucă.

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru delegația României

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au făcut, marţi, o vizită oficială în Ucraina, unde au avut întâlniri cu Volodimir Zelenski, cu premierul Ucrainei şi cu preşedintele Radei Supreme. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Ce spune Vladimir Putin despre situația din Mariupol

În cadrul întâlnirii, Zelenski a transmis delegației române că prezența lor la Kiev este "un semnal extraordinar" prin care arată că România susține Ucraina în războiul cu Federația Rusă:

„În primul rând vreau să spun că mă bucură foarte mult întâlnirea noastră. Vă mulțumesc pentru că ați venit într-un moment atât de important pentru Ucraina. Este un semnal minunat, un semnal extraordinar prin care arătați că susțineți Ucraina în războiul cu Federația Rusă”, a spus Volodimir Zelenski.

Citeste si: Soldaţii ruși le întind capcane civililor ucraineni. O bătrână a primit cadou de la un militar o cutie de lapte în care se afla o bombă

„Vrem să vă mulțumim pentru tot ajutorul pe care ni l-ați acordat, pentru ajutorul acordat armatei noastre, pentru ajutorul acordat ucrainenilor care au fugit din cauza războiului în România și pentru tot ajutorul umanitar oferit”, a mai spus liderul de

la Kiev.

Nicola Ciucă, mesaj despre "asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români" din Ucraina

Premierul României, Nicolae Ciucă, i-a dat asigurări preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei de la Kiev, că România va sprijini o investigaţie internaţională pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de "comiterea de crime internaţionale".

Citeste si: Kuleba caută la București ajutor militar pentru Ucraina. "România are o politică inteligentă"

"Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară", a declarat premierul Ciucă.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei, a precizat premierul României. "Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică", a adăugat el.

Totodată, am transmis președintelui Zelenski că sprijinim aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare", a scris Nicolae Ciuca, marţi seară, pe pagina sa de Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă, conferință de presă după întâlnirea cu omologul din Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal. 

România are deja 45 de școli în limba ucraineană, precum și 7 licee în care se predă în limba din țara vecină, a precizat Nicolae Ciucă. De asemenea, el a menționat că peste 1600 de copii ucraineni învață deja în România și că ei vor beneficia de tablete și alte materiale didactice necesare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si