Partidul Social Democrat, aflat la putere în Suedia, şi-a dat acceptul, duminică, pentru o candidatură a țării la NATO, deschizând astfel calea depunerii de către guvern a unei cereri de aderare, împreună cu Finlanda, relatează Le Figaro.

Citeste si: Zelenski va discuta la Forumul Economic Mondial de la Davos reconstucția Ucrainei după război

Premierul suedez social-democrat Magdalena Andersson a declarat că o candidatură la NATO împreună cu Finlanda este cea mai bună soluţie pentru Suedia.

Suedia nu vrea baze permanente NATO pe teritoriul său

La o reuniune extraordinară care a avut loc duminică, conducerea formaţiunii a decis că partidul va “contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, se arată într-un comunicat al social-democraţilor din Suedia.

Citeste si: Război Rusia-Ucraina, ziua 82. Armata rusă a bombardat spitalul din Severodonețk

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Partidul a precizat însă că se opune instalării unor baze permanente ale NATO şi armelor nucleare pe teritoriul suedez, ceea ce nu reprezintă o cerinţă pentru aderarea la alianţă.

Candidatura Suediei la NATO, în Parlamentul de la Stockholm

Premierul Magdalena Andersson merge luni în parlament pentru a se asigura că va exista o largă susţinere parlamentară pentru o candidatură la NATO.

“Apoi vom putea lua o decizie în guvern”, a afirmat ea.

Tot duminică, Finlanda şi-a anunţat candidatura “istorică” la NATO, înainte de o reuniune în Suedia în vederea unei prealabile cereri de aderare simultană a celor două ţări.

Ce a anunțat premierul Finlandei

Președintele și guvernul finlandez au anunțat în mod oficial că țara va depune cererea de aderare la NATO. Astfel, alianța militară occidentală ajunge la 30 de membri, în contextul războiului ruso-ucrainean.

„În Finlanda ne așteaptă încă procesul parlamentar, dar am încredere că parlamentul va dezbate această decizie istorică cu determinare și responsabilitate”, a spus aceasta, citată de   BBC.

În acest moment se așteaptă ca parlamentul finlandez să aprobe decizia, dar acest pas este considerat doar o formalitate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si