Valery Falkov, ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, a informat marți că Rusia va înlocui cadrul recunoscut internațional, cunoscut sub numele de Procesul Bologna, cu un nou sistem conceput pentru a răspunde „intereselor naționale”.

„Sistemul Bologna ar trebui tratat ca un sistem învechit”, a declarat Falkov pentru cotidianul Kommersant, cu toate că nu a indicat un interval de timp pentru ieșirea Rusiei din standardul european.

Citeste si: George Soros, discurs dur la adresa Angelei Merkel: „E responsabilă de dependența Europei față de gazul rusesc”

„Viitorul aparține propriului nostru sistem unic de educație, care ar trebui să se bazeze pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare elev”.

Recunoscut și folosit în prezent în aproximativ 49 de țări, Procesul Bologna a fost lansat în anul 1999 pentru a crea un standard universal pentru învățământul superior în întreaga Europă. Rusia a aderat la acest proces în anul 2003, înlocuind astfel diplomele „de specialitate” din perioada sovietică cu un sistem pe două niveluri de diplome de licență de patru ani și calificări postuniversitare opționale de doi ani în anul 2009.

Oficiali ruși din Educație, schimbare bruscă de atitudine

Anunțul ministrului educației a marcat o schimbare de atitudine față de acum doar două luni, când Ministerul Științei și Învățământului Superior a mustrat mai mulți oficiali ruși de rang înalt care au solicitat înlocuirea Sistemului Bologna pe fondul unei rupturi cu Occidentul în urma invaziei

din Ucraina.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Dar comentariile împotriva Sistemului Bologna au devenit mai puternice în ultimele săptămâni, iar Rosobrnadzor, organul de supraveghere al educației din Rusia, cerând miercuri eliminarea treptată a cadrului european.

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a solicitat marți ca țara să revină la fostul sistem din epoca sovietică, pe care l-a numit „cel mai bun model educațional intern din lume”.

Citeste si: Rusia va înceta abia atunci când va fi la un pas de înfrângere, anunţă ministrul ucrainean de Externe

„Numai atunci vom fi capabili să ținem piept cu succes amenințărilor și provocărilor modelate de Occident pentru a influența conștiința individuală, de grup și publică a rușilor”, a precizat Patrușev într-un interviu acordat marți pentru publicația Argumenty i Fakty.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Academicienii și analiștii politici din Rusia au avertizat anterior cu privire la consecințele acestui pas pentru studenții ruși.

„Diplomele rusești nu vor mai fi recunoscute în afara țării. Studenții ruși nu vor putea intra într-o universitate europeană, să intre într-un program de doctorat sau să-și găsească un loc de muncă la fel de ușor ca înainte”, a afirmat săptămâna trecută analistul Ivan Preobrazhensky.

Citeste si: VIDEO- Noi imagini cu Vladimir Putin, în timp ce vizitează militari răniți în Ucraina


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si