Reprezentanții celor 27 de state membre din Uniunea Europeană au aprobat, joi, cel de- al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, printre care se numără și un embargo petrolier cu scutiri. 

Comisia Europeană a venit cu propunerea ca Patriarhul Kirill să fie vizat de înghețarea averii și să primească o interdicție de a intra în Uniunea Europeană. Ungaria s-a opus acestei măsuri. De asemenea, Budapesta a blocat un embargo total în ceea ce privește petrolul rusesc.

Pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Acordul pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni a fost obținut după o întâlnire a ambasadorilor Uniunii Europene de la Luxemburg, potrivt dpa, citat de Agerpres.

În acest moment, capitalele celor 27 state membre ale Uniunii Europene au termen până vineri pentru a susține acordul ambasadorilor în scris. Ungaria va respecta acordul semnat în cadrul summitului UE referitor la noul pachet de sancțiuni care a fost impus Moscovei, a anunțat şeful biroului de presă al premierului ungar Viktor Orban,  Bertalan Havasi, transmite MTI, citat de Reuters.

Ungaria a amânat finalizarea pachetului de sancţiuni motivând că numele patriarhului Kirill trebuie îndepărtat de pe lista persoanelor vizate.

Securitatea de la Marea Neagră, discutată de Iohannis și ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. Cei doi au discutat despre Parteneriatul Strategic dintre România și Turcia și perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de securitate și apărare, agenda NATO în contextul Summitului de la Madrid, precum și situația de securitate din regiunea Mării Negre.

Președintele României a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri privind creșterea prezenței aliate în țara noastră și pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică, inclusiv Grupul de Luptă de pe teritoriul României.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Totodată, șeful statului a apreciat cooperarea dintre România și Turcia pentru limitarea efectelor cauzate de criza energetică actuală.

Citeste si:  Biden se întâlneşte joi cu secretarul general al NATO, la Casa Albă

În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, Președintele României a accentuat importanța obținerii unor rezultate substanțiale care să vizeze următorii ani și care să constituie baza procesului de adaptare a Alianței la noile provocări de securitate.

Iohannis a evidențiat necesitatea ca Noul Concept Strategic să reflecte cu acuratețe noua realitate în planul securității și să răspundă adecvat situației grave de securitate create în regiunea Mării Negre, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

"Referitor la criza de securitate din regiune, Președintele României a subliniat că invazia militară a Ucrainei de către Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene după cel de-al Doilea Război Mondial și a condamnat ferm crimele comise de trupele ruse împotriva civililor, precum și distrugerea masivă a zonelor locuite și a infrastructurii civile", se mai spune în comunicatul de la Cotroceni.

Cooperare turco-română pentru securitatea Flancului Estic al NATO

Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, a apreciat relațiile de cooperare bilaterală cu România și a reliefat interesul Turciei de a continua dezvoltarea și diversificarea acestora pe toate palierele de activitate.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si:  Turcia a prezentat o listă de revendicări pentru Finlanda și Suedia pentru a le accepta în NATO

Totodată, ministrul turc al Apărării a mulțumit țării noastre pentru contribuția deosebită la stabilitatea și securitatea Flancului Estic și a subliniat necesitatea cooperării la nivel regional, ca state aliate și riverane la Marea Neagră. 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si