În rândurile următoare, ne propunem să intrăm în culisele celei mai temute armate din lume: Legiunea Străină, unitatea de elită a Armatei Franceze, care, de-a lungul istoriei ei de aproape 200 de ani, a fascinat şi terifiat, deopotrivă. Cetăţeni din toate colţurile lumii, unii care nici măcar nu au atins vârsta majoratului, alţii, mult după, au fost şi sunt atraşi de o carieră în cadrul acestei trupe de asalt respectate.

Puţini reuşesc însă să îi şi devină soldaţi şi, cu preţul vieţii, să ajungă pe câmpurile de luptă. Printre cei care au bifat această performanţă se numără şi Sebastian Celea, astăzi preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterală România-Letonia şi, totodată, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri români. Militar vreme de aproape şapte ani în Legiunea Străină, Sebastian Celea a decis să urmeze acest drum la o vârsta la care alţii de abia intră pe băncile facultăţii. În contexul în care tot mai mulţi tineri se arată interesaţi de o carieră militară, omul de afaceri ne-a împărtăşit, într-un interviu în premieră, ce înseamnă experienţa brută a frontului, ce lecţii înveţi atunci când mergi cu moartea pe urme, dar şi cum te pot ajuta solidaritatea şi respectul în situaţii-limită.

Cum a ales Sebastian Celea să facă parte din Legiunea Străină și de ce? Care este povestea din spatele experienței?

Pot spun că a fost o provocare toată perioadă petrecută în Legiunea Străină. Am ales să ajung acolo pentru că am vrut să îmi depășesc limitele, dar, totodată, și pentru că mi-am dorit o carieră în acest domeniu. Am vrut să devin cel mai bun, deziderat împărtășit de toți camarazii mei. Cu toții suntem perfecționiști în tot ceea ce întreprindem, o caracteristică destul de importantă în Legiunea Străină.

Înainte de înrolare, ce știați despre Legiune și cum v-ați dat seama că este ceea ce căutați?

Auzisem despre profesionalismul celor înrolați în Legiune. De asemenea, trebuie să recunosc că mă atrăgea și respectul cu care erai tratat în momentul în care prezentai o astfel de experiență profesională. Am realizat că aceasta este o oportunitate în carieră, mai ales că aveam doar 20 de ani în momentul în care am luat decizia de a pleca departe de casă și de a face tot posibilul să fiu parte din trupele de elită ale Legiunii Străine.

Potrivit datelor, doar 1 din 5 candidați este ales. Care sunt calitățile pe care trebuie să le ai, ca să fii acceptat?

Este adevărat, selecția este destul de dură. În primul rând, trebuie să ai o condiție fizică foarte bună pentru a face față tuturor probelor din preselecție. Și condiția psihică este deosebit de importantă. De altfel, probele psihologice elimină cei mai mulţi candidaţi. În Legiune, cumul dintre forță fizică, autodisciplină, gândire strategică și motivație este esențial. Îți oferă șansa reușitei, dar, bineînțeles, nu o garantează. 

Care ar fi cele mai interesante reguli la recrutare pe care ni le puteți împărtăși?

Cred că testele psihologice au fost o parte interesantă, moment în care ți se evaluează memoria și gândirea logică. Este esențial ca cei care se înrolează să răspundă sincer, în caz contrar, șansele de primire în Legiune scad spre zero.

Hotărâtor pentru acceptare este și interviul denumit sugestiv Gestapo, un Serviciu de Informații Interne al Legiunii Străinii, în cadrul căruia un psiholog cu experiență îți "descoase" toată viața anterioară acelui moment și încearcă să pună cap la cap informațiile primite pentru a determina dacă ești sau nu apt pentru a fi admis în Legiunea Străină.

Cum a primit Sebastian Celea vestea că a fost acceptat în Legiune și ce a urmat după semnarea contractului?

Să ajungi în unitatea de elită a Armatei Franceze este, cu siguranță, un motiv de mândrie. Mândru m-am simțit și eu. După primirea veștii, nu este rost să lași garda jos: încep stagiile de antrenamente de câteva luni. Instrucția este una intensă, urmează teste de combat, multe nopți de nesomn, plus un marș întins pe kilometri întregi, care trebuie făcut fără pauză.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Sute de oameni care trebuiau să ajungă în Constanța au trăit un adevărat coșmar. Trenul s-a defectat la jumătatea drumului

Există şi probe psihologice, care îţi testează suplimentar limitele. Cred că o probă psihologică importantă este şi lipsa contactului cu exteriorul. Practic, cât eşti în Legiune nu mai poţi lua legătura cu cei dragi. Dacă treci şi de această perioadă, ulterior contractul semnat devine definitiv pe următorii cinci ani.  

Câți dintre cei cu care ați participat la probe au și fost acceptați?

În medie, sunt acceptaţi maximum 20% dintre participanţi, practic doar cei făcuţi să reziste. Subiectul Legiunii Străine fascinează mulţi tineri, însă pe măsură ce trece timpul, încep să se cearnă lucrurile: îţi dai seama dacă această carieră şi se potriveşte cu adevărat, dar şi dacă eşti pregătit în mod real pentru provocările aduse de antrenamentele de război, de misiuni, de exerciţii. Legiunea Străină înseamnă o nouă viaţă pe care trebuie să ţi-o asumi întru totul.

Care a fost prima impresie pe care ați avut-o când ați ajuns acolo? Ce v-a impresionat, ce v-a marcat?

Legiunea este percepută ca un soi de frăţie militară. Cred că tocmai această camaraderie a colegilor mei, dar şi dorinţa lor comună de a-şi depăşi condiţia m-au impresionat de îndată ce am început să cunosc mediul în care ajunsesem. În Legiune, progresul depinde strict de efortul pe care îl depui, de merite, de modul în care ştii să lucrezi în echipă, dar şi de respectul acordat colegilor. Implicarea şi ambiţia tipice soldaţilor din Legiune şi recunoscute peste tot în lume m-au marcat, cu siguranţă.

Ce prietenii ați legat acolo și care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți din acea perioadă?

Cred că tocmai relaţiile de camaraderie pe care le-am legat au generat cele mai frumoase amintiri. Ele sunt diferite de prieteniile din viaţa civilă. În cadrul Legiunii, vorbim mai mult despre o înfrăţire, căci viaţa noastră depinde de aceste relaţii, de cât de mult ne putem baza unii pe alţii.

Citeste si: Venus a intrat în Gemeni: Cum sunt influențate zodiile

Şi astăzi, la 15 ani distanţă de la terminarea serviciului militar, încă mai păstrez legătura cu doi dintre colegii mei, orginiari din Ucraina.

Care au fost cele mai grele probe din experiența dumneavoastră în Legiune?

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Din punctul meu de vedere, cea mai dificilă probă a fost Stagiul Comando, din Djibouti, Africa, în mod special „Voie de l’Inconscient”, o pistă militară de renume internaţional, unde soldaţii se antrenează înainte de a fi trimişi în diferite teatre de operaţii externe. Îmi amintesc că probele au fost cu mult peste condiţiile fizice pe care le întâlnim la un atrenament normal. În acest stagiu ţi se cere să te autodepăşeşti. Solicitarea este însă peste limitele individuale şi duce la epuizare, astfel încât să poţi trece la următorul nivel.

La câte misiuni a participat Sebastian Celea în Legiune?

Este vorba despre misiunile din Kosovo, Coasta de Fildeş, Djibouti şi Gabon. Operaţiunile sunt riscante, există şi pierderi, însă te adaptezi, pentru că eşti conştient în permanenţă de misiunea ta acolo.

Vă amintiți ziua în care ați plecat? Ce emoții v-au încercat atunci și la ce va gândeați când priveați spre viitor?

Sigur că îmi amintesc, eram ca o familie până la urmă. Sunt aproape şapte ani pe care i-am petrecut în Legiune, departe de casă, dar aproape de oameni care au reuşit să îmi marcheze într-un fel sau altul parcursul. Am plecat însă cu gândul că Legiunea a reprezentat şi reprezintă şi în continuare pentru mine o experienţă personală unică şi  deosebită.

Care sunt cele mai importante lecții cu care ați rămas după acea perioadă? Cum era Sebastian Celea înainte, cum a devenit după?

În afară de tot ce înseamnă tehnică militară, Legiunea Străină m-a învăţat să fiu solidar, puternic, protector cu cei vulnerabili şi m-a făcut să realizez că viaţa, aşa cum o ştim noi, nu este nici pe departe grea, cum, de altfel, o catalogăm des. Înainte de această experienţă eram, cu siguranţă, imatur. Ulterior, am devenit o persoană responsabilă, organizată, capabilă să se descurce în multe situaţii dificile şi să acţioneze cu eficacitate, promptitudine şi discreţie.

O întrebare de încheiere, care este pe buzele tuturor celor care vor să facă acest pas: cât poate câștiga un soldat în Legiune?

Un soldat poate câştiga în jur de 1.200 de euro pe lună. În funcţie de grad şi de Regimentul din care faci parte, suma poate creşte. Misiunile sunt plătite cu aproximativ 3.000 de euro pe lună, însă, desigur, şi pericolul este pe măsură.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si