Este, de asemenea, un eveniment care are potențialul de a se transforma într-o sursă teribilă de nervi, dacă nu ești informat și pregătit. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante recomandări când vine vorba despre îngrijirea unui pui de câine.

Oprește-te mai întâi la veterinar

Dacă ai deja un medic veterinar cunoscut și agreat, foarte bine: vizitează-l, chiar înainte de a ajunge acasă cu noul membru al familiei.

Dacă nu, informează-te în prealabil la prietenii care au deja animale de companie, la proprietarul femelei de la care ai luat puiul sau chiar pe internet. 

Citeste si: Cum alegi lumânarea de botez potrivită tematicii petrecerii? Idei în trend pentru băieți și fete

La prima consultație veți discuta despre starea curentă de sănătate a cățelului, despre calendarul de deparazitare și vaccinare, despre momentul sterilizării, dacă este cazul și despre alimentație [1]. 

La cerere, medicul veterinar îți poate oferi recomandări despre cum îți educi cățelul să își facă nevoile doar afară sau despre eventuali dresori disponibili în zona voastră.

Mâncarea de calitate este extrem de importantă

Printre responsabilitățile tale de proprietar de câine intră și deslușirea alternativelor pe care le ai la dispoziție în ceea ce privește alimentația. 

Este foarte important să alegi  hrană de câini destinată puilor.

Dacă juniorul tău va deveni un câine de talie medie, mare sau gigant, trebuie să îi oferi o hrană special formulată pentru aceste rase. Este vorba despre aportul caloric, de vitamine și minerale care fac diferența între un câine sănătos și unul cu probleme articulare, rahitism, dureri osoase [2]. 

Citeste si: Află care sunt cele mai populare culori pentru canapele și colțare în sezonul vară-toamnă

Puii de câine primesc 3 sau mai multe mese pe zi, în funcție de vârstă. Cantitatea de hrana uscata pentru caini este, de asemenea, adaptată la greutatea micuțului. Cea mai bună soluție este mâncarea din gama super premium; unii medici recomandă variantele fără cereale, alții le consideră ca având un conținut prea mare de proteine, deci acesta este un subiect care trebuie discutat punctual [3].

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Puiul de câine nu se hrănește cu resturi de mâncare și nu ar trebui să primească nici alimente gătite pentru voi. Dacă preferi să îi prepari singur hrana, informează-te despre necesarul nutrițional în funcție de vârstă și rasă și gătește special pentru el.

Unde își face nevoile câinele tău?

Educația în această privință trebuie să înceapă din momentul în care ai adus puiul de câine acasă. În cazul puilor de vârstă mică, ei trebuie duși la locul special desemnat  -  de obicei un covoraș absorbant  -  din oră în oră și lăudați când reușesc să urineze acolo. 

Citeste si: Rezultate Repartizare Licee 2022: Cum poţi vedea online, pe Edu.ro, la ce liceu ai intrat?

Medicul veterinar îți va recomanda să eviți să duci câinele afară înainte de terminarea schemei de vaccinare, astfel încât să nu se îmbolnăvească [4]. Această perioadă poate fi solicitantă pentru proprietari, dar o veți depăși împreună, cu răbdare și perseverență. Du întotdeauna puiul de câine la păturica absorbantă în câteva momente clare:

  • Imediat ce se trezește
  • Înainte de a se culca
  • Imediat ce mănâncă sau bea apă
  • La 20  -  30 de minute după ce a mâncat sau a băut
  • În timpul și după joacă sau altă activitate care îl solicită din punct de vedere fizic [1]. 

Unde doarme câinele tău?

Este bine ca, de mic, puiul de câine să aibă un loc al său în care să se retragă atunci când vrea să doarmă sau să nu fie deranjat. Unii proprietari preferă să își educe câinii să meargă în cușcă în aceste momente, lucru care se poate dovedi de ajutor și în educația ulterioară  [2].

Alți proprietari preferă alte metode de educație și este în regulă, dar indiferent de alegerea ta, este important pentru câine să aibă locul său. Dormitul cu câinele în pat nu este o soluție bună, pe termen lung [4].

Câinele are nevoie de jucării

Puii de câine au nevoie de stimulare, exact ca și copiii. O gamă variată de jucării  -  unele cu care să vă jucați împreună, altele pe care să le aibă la îndemână atunci când tu nu ești disponibil  -  sunt necesare și te pot scuti de multe neplăceri.

Între 4 și 8 luni, în funcție de rasă, câinii își schimbă dantura de lapte cu cea definitivă [1]. Este o perioadă în care rod mult și e indicat să dirijezi acest comportament către jucării de dentiție speciale. Altminteri, există pericolul să distrugă lucruri și să perpetueze acest comportament - rosul  -  și mai târziu, în momente de plictiseală sau stres. 

Viața de proprietar de câine este minunată, iar puiul somnoros de azi îți va deveni cel mai bun prieten ani buni de acum înainte. În același timp, însă, trebuie să știi că ai și o mare responsabilitate și să fii pe deplin pregătit să ți-o asumi. 

Citeste si: Ce pasiune ascunsă are Andreea Mantea? Detaliul pe care nimeni nu-l știa despre prezentatoarea emisiunii Casa Iubirii

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Bibliografie:

https://www.indiantrailanimalhospital.com/services/dogs/puppy-care afișat la 18.03.2022

http://www.vetstreet.com/care/puppy-basics-101-how-to-care-for-your-new-dog afișat la 18.03.2022

https://www.thesprucepets.com/how-to-care-for-puppies-1117475 afișat la 18.03.2022

https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/dogs/health/puppycare afișat la 18.03.2022


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si