Aprovizionarea cu ulei de măsline, orez pentru risotto și passata este amenințată la nivel mondial, în timp ce nordul Italiei se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele șapte decenii, ceea ce agravează și mai mult criza costului vieții.

Citeste si: Fermierii și-au luat gândul de la recolte. 25.000 ha cultivate sunt distruse de secetă

Importatorii specializați din Italia se pregătesc pentru creșteri de preț de până la 50 de procente sau poate chiar mai mult pentru orez și roșii.

Aceștia iau în considerare căutarea de noi surse de aprovizionare, după ce cultivatorii din valea Po, locul de origine al orezului arborio utilizat în risotto, au avertizat că anul acesta se va înregistra o "reducere semnificativă" a producției.

Producția de ulei de măsline din Italia ar putea fi cu 20% până la 30% mai mică decât de obicei

Un analist la grupul de cercetare de piață Mintec, Kyle Holland, a afirmat că unele surse de pe piață sugerează că producția italiană de ulei de măsline ar putea fi cu 20% până la 30% mai mică decât cea din 2021.

Acesta a afirmat că ar putea exista o  "diminuare substanțială a ofertei globale"  de ulei, deoarece se așteaptă ca vremea caldă și uscată din Spania să reducă recoltele cu până la 15%.

Citeste si: VIDEO- Câțiva fermieri din Buzău au început să planteze fructe exotice

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Vedem deja că unii măslini nu produc fructe, ceea ce se întâmplă doar atunci când nivelul de umiditate al solului este foarte scăzut", a declarat Holland "Potrivit contactelor din industrie, producția mai mică și, prin urmare, oferta limitată de ulei de măsline este posibil să determine creșterea prețurilor în lunile următoare."

Walter Zanre, directorul general din Marea Britanie al specialistului în ulei de măsline Filippo Berio, a declarat pentru revista de specialitate The Grocer:" Dacă nu plouă foarte curând, recolta de măsline se va reduce dramatic."   Acesta a adăugat că seceta va reduce probabil și recoltele de caise, piersici și pere.

Prețurile la uleiul de măsline au crescut deja cu 28% 

Prețurile la uleiul de măsline extravirgin italian au crescut deja cu 28% față de acum doi ani, potrivit Mintec, deoarece aprovizionarea globală cu uleiuri de gătit a fost comprimată de războiul din Ucraina, un producător important de semințe și ulei de floarea-soarelui, precum și de dificultățile de aducere a recoltei de ulei de palmier din Asia de sud-est.

Jason Bull, directorul executiv al Eurostar Commodities, care importă orez și roșii din Italia, a declarat că este posibil să fie nevoit să caute stocuri în altă parte. " Nu cred că vom obține prea multe din Italia, iar ceea ce vom obține va fi foarte scump", a declarat el.

Citeste si: VIDEO- Prețul uleiului de floarea-soarelui a explodat. Un litru de ulei costă 17 lei în magazine

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Costurile orezului și roșiilor italiene s-au mai mult decât dublat deja în ultimii doi ani, potrivit Mintec.

"Fermierii spun că nu există zăpadă în Alpi, când acolo este mereu zăpadă, râurile seacă, lacul se usucă", a susținut Bull. "Fermierii continuă să planteze, dar sunt îngrijorați că [culturile] vor putrezi în pământ, deoarece nu există apă pentru a le hrăni". potrivit  The Guardian.

Citeste si: O localitate din Iași a rămas fără apă de trei săptămâni


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si