Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite Reuters.

Citeste si: Rusia a lansat asupra Ucrainei rachete de croazieră în valoare de 100 de milioane de dolari

„De la începutul agresiunii pe scară largă din 24 februarie, am cerut oficial o conversație cu China, dar nu am avut una, deși cred că ar fi de ajutor”, a precizat Zelenski.

Zelenski crede că influența Chinei poate fi decisivă în stoparea Rusiei

În interviu, liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.

Citeste si: Rusia acuză SUA de "implicare directă" în războiul din Ucraina

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. China este și membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a declarat preşedintele Ucrainei, citat de Reuters.

Președintele ucrainean consideră că Rusia ar intra în criză economică dacă i-ar fi închisă piața chineză.

„Sunt sunt sigur că fără piața chineză pentru Federația Rusă, Rusia s-ar simți o izolare economică completă”, a spus Zelensky pentru publicația citată.

„Este ceva pe care China îl poate face – să limiteze comerțul (cu Rusia) până la încheierea războiului”, a adăugat el.

Zelenski, apel pentru intervenția Chinei

China încearcă să-și mențină o abordare „echilibrată” cu privire la invazia rusă, explică Zelenski, dar el a sugerat că marea putere asiatică are obligația de a face mai mult ca membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

„Dacă operăm fără legislație, atunci de ce ar trebui să mai avem Consiliul de Securitate? La ce e bun Consiliul dacă o țară... sau mai multe țări din lume pot decide pur și simplu să încalce regulile din punct de vedere militar?” s-a întrebat Zelenski în dialogul cu jurnaliștii asiatici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si