Probleme legale cu care ne putem confrunta ca cetățeni români peste hotare
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, granițele țării noastre au devenit mult mai ușor de lăsat în urmă.
Fie că am plecat pentru a căuta noi oportunități în carieră, fie că mergem doar ca turiști, fie că am părăsit țara temporar pentru studii, cert este că milioane de români au dat piept cu realitățile europene în ultimii 15 ani.
Citeste si: Un marinar român este de negăsit în Belgia. Bărbatul a căzut peste bord
Problemele cu care se confruntă românii plecați în străinătate apar pe toate planurile, de la rasism și xenofobie la dificultăți familiale, de la neajunsurile de zi cu zi la probleme cu limba țării adoptoare.
Citeste si: Trei turiști au fost salvați în ultim moment din apele mării, în stațiunea Jupiter
Chiar dacă nu te gândești la aceste probleme atunci când pornești la drum, chiar și turiștii pot trece prin dificultăți care se pot rezolva doar cu ajutor legal specializat. Printre cele mai des întâlnite probleme legale cu care se confruntă românii peste hotare sunt următoarele:
1. Moștenirile și succesiunile în Europa
Din nefericire, rudele plecate în străinătate ajung inevitabil la sfârșitul vieții, iar familia rămasă în urma lor trebuie să moștenească averea indiferent dacă se află în România sau în țara adoptoare. Dacă te regăsești într-o astfel de situație, află că legislația pe care trebuie să o cunoști pentru a-ți fi respectat dreptul la succesiune este cea din țara respectivă.
Pentru a-ți ușura întregul proces poți apela oricând la ajutor profesionist, cum ar fi un avocat pentru succesiuni în Europa.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Primăria Generală a Capitalei ar putea fi obligată să plătească daune copilului rănit de statuie
De exemplu, cei mai mulți români plecați în străinătate în ultimii 15 ani au ales Italia. Familia rămasă în țară are dreptul să primească, prin succesiune sau testament, proprietățile rudelor decedate chiar dacă acestea nu se află pe teritoriul țării noastre. Legislația italiană poate fi dificil de gestionat pe cont propriu, dar poți apela la un avocat specializat în succesiuni în Italia dacă simți că nu te descurci.
2. Accidentele rutiere
Chiar dacă ne considerăm șoferi excelenți, există posibilitatea de a fi implicați în accidente rutiere peste hotare din vina altor participanți la trafic. Atunci când dorești să pornești la drum cu mașina într-o țară europeană, pentru liniștea ta și a familiei, ar fi bine să ai la tine datele de contact ale unui avocat specializat în astfel de spețe. Acesta te va ajuta să explorezi toate posiblitățile pentru a fi despăgubit cum se cuvinte atunci când ești victima unui accident rutier într-o țară europeană.
3. Problemele studenților români în Europa
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Studenții sunt o categorie aparte de cetățeni plecați peste hotare. Pe lângă dificultățile de zi cu zi tipice unui expat, aceștia trebuie să se preocupe de viața universitară, de birocrația specifică și de echivalarea studiilor odată întorși în țară. Dacă ești student în străinătate și ai dificultăți de adaptare sau de trai, apelează cu încredere la asociațiile de studenți dedicate expaților. Un astfel de exemplu este chiar Liga Studenților Români în Străinătate, agenție care activează de mai bine de 10 ani în întreaga lume. O altă variantă este reprezentată de asociațiile locale de studenți români.
Citeste si: VIDEO- Control ANPC cu jandarmii, în Costinești. Au fost găsite 6 tone de produse expirate
De multe ori avem impresia că noi nu am putea niciodată să fim implicați în probleme de natură legală în alte țări decât România pentru că suntem cetățeni corecți și respectăm toate regulile atunci când ieșim din țara de reședință. Chiar și așa, uneori ajungem să ne confruntăm cu legislația altor țări fie ca participanți nevinovați la accidente rutiere sau alte acte publice, fie ca rude ale unor persoane decedate peste hotare.
Problemele legale din țară pot fi rezolvate mai ușor deoarece paleta de avocați este largă și putem apela rapid la ajutor specializat. Atunci când vorbim de alte țări europene, însă, paza bună trece primejdia rea. Specialiștii în legislația altor țări europene sunt puțini, motiv pentru care este mai greu să ajungi la ei atunci când ai nevoie imediată de ajutor.
Dacă știi că urmează să pleci peste hotare ca turist sau student, sau vrei să te pregătești alături de cei dragi aflați spre sfărșitul vieții în altă țară europeană pentru momentul succesiunii, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a transforma o experiență dificilă în una neutră din punct de vedere legal este să ai la îndemână datele de contact ale unor avocați specializați în aceste spețe.