Contraofensiva armatei Ucrainei a început în forță, luni 29 august, încercând să recupereze teritorii ocupate de ruși.

Forțele armate ale Ucrainei fac apel la populația civilă din Herson să plece din regiune sau să rămână în adăposturi.

Citeste si: Răsturnare de situație în cazul asasinatului Dariei Dughina. Ce susțin rușii

În discursul său zilnic către poporul ucrainean, Volodimir Zelenski nu a abordat contraofensiva în mod direct, dar a spus: "Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă.

Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Mergeţi acasă".

Volodimir Zelenski: Nu va fi loc de ruși pe pământul Ucrainei

Președintele Ucrainei anunță că rușii vor fi alungați din mai multe regiuni ocupate de ei: Harkov, Herson, Zaporojie, dar și Donețk și Crimeea.

"Ucraina va recupera regiunea Harkov, regiunea Lugansk, regiunea Doneţk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, cu siguranţă întreaga noastră zonă de apă a Mării Negre şi a Mării Azov- de la insula Şerpilor până la strâmtoarea Kerci. Acest lucru se va întâmpla. Acestea sunt ale noastre. Şi aşa cum o înţelege societatea noastră, vreau să o înţeleagă şi ocupanţii. Nu va fi loc pentru ei pe pământul ucrainean", a declarat Zelenski, potrivit President.gov.ua.

Rușii au recunoscut că a început contraofensiva Ucrainei la Herson

„Contraofensiva terestră a început. Armata ucraineană a rupt prima linie a apărării ruse din Herson”, a anunțat luni presa de la Kiev.

Jurnaliștii ucraineni mai scriu că majoritatea podurilor din regiunea Herson au fost distruse pentru a îngreuna aprovizionarea forțelor de ocupație rusești.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Alte surse din cadrul Forțelelor Armate ale Ucrainei afirmă că în unele zone s-a înregistrat succese împotriva liniei de apărare a forțelor rusești, dar că „e prea devreme să vorbim despre ceva anume, un front mare”.

Trupele ucrainene au luat înapoi patru sate din apropierea oraşului Herson după ce au spart linia frontului în trei locuri, a informat CNN, citând o sursă militară ucraineană, „ţinta” principală fiind Herson.

Operaţiunea a început cu bombardarea puternică a poziţiilor ruseşti, forţându-i să fugă, a spus sursa citată.

volodimie zelenski

Volodimir Zelenski, în rolul vieții sale pe frontul de luptă cu Rusia

[Sursa foto: president.gov.ua]

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că este în derulare o contraofensivă ucraineană, dar susține că eșuează, subliniind că „au fost distruse 26 de tancuri ucrainene, 23 de vehicule de luptă de infanterie, alte 9 vehicule blindate de luptă și au fost doborâte 2 avioane de atac Su-25”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Rușii spun că trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunile Nikolaiv şi Herson, dar au suferit pierderi semnificative, a informat agenţia de presă RIA.

"Încercarea ofensivă a inamicului a eşuat lamentabil", au transmis rușii.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a confirmat că contraofensiva a început în provincia Herson, după ce a circulat pe internet un videoclip care ar fi arătat un soldat din autoproclamata republică Doneţk, condusă de Rusia, spunând că forţele ucrainene au spart prima linie de apărare.

Operaţiunea s-a desfăşurat pe mai "multe direcţii" în sud, a declarat Humeniuk într-un briefing şi i-a îndemnat pe locuitorii fie să plece de urgenţă, fie să caute adăpost.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si