În cazul unei avarii la Centrala Nucleară Zaporojie ocupată de invadatorii ruși, contaminarea radioactivă va afecta cel puțin cinci state, inclusiv România.

Citeste si: Un comandant din regiunea Zaporojie a murit după ce mașina i-a explodat

Radiațiile s-ar întinde mai întâi în partea de sud a Ucrainei, inclusiv Crimeea, apoi se vor muta pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Republicii Moldova și României, informează Rador.

La mijlocul lunii iulie, Energoatom din Ucraina a anunțat că rușii instalează sisteme de rachete pe teritoriul centralei nucleare, de unde bombardează zona Nikopol.

Masele de aer ar duce radiațiile peste Marea Neagră

„Rezultatul modelării emisiei condiționate a centralei nucleare începând cu ora 17:33 (Kiev) pe 04.09.2022 și cu o durată de 15 ore arată că masele de aer din 4 septembrie pot transporta emisiile centralei nucleare spre sud peste teritoriul regiunilor Zaporojia și Herson și întregul teritoriu al Crimeii ocupate temporar”, se arată în raportul agenției meteo.

După trecerea peste Marea Neagră, masele de aer vor începe să se deplaseze spre vest spre teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și României.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Ucraina recucerește mai multe localități din sud-estul țării. Zelenski: Vom readuce libertatea în Crimeea

O simulare a mișcării purtătorilor emisiilor din aerul atmosferic de la centrala nucleară a fost efectuată în cazul unei avarii condiționate de radiații în decurs de 72 de ore, pe baza prognozei meteo globale.

Oamenii de știință au simulat, de asemenea, „avarii” similare la centrala nucleară din Ucraina de Sud, Centrala Nucleară Rivne și Centrala Nucleară Hmelnițki.

Se observă că situația radiațiilor în zona de monitorizare a centralei nucleare din 4 august până în 5 septembrie 2022 rămâne stabilă.

Concluzia AIEA despre riscurile de la Zaporojie

La 1 septembrie, o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit la Centrala Nucleară Zaporojie în Energodarul ocupat.

A doua zi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a confirmat că, după finalizarea misiunii, doi reprezentanți ai organizației vor rămâne la Centrala Nucleară Zaporojie.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Rusia, un nou avertisment pentru Europa. Care vor fi „consecințele” suspendarii acordului de vize

La 5 septembrie, patru dintre cei șase participanți la misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-au încheiat munca și au părăsit teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie, doi reprezentanți ai organizației au rămas la stație.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a afirmat la finalul controlului la Zaporojie că rămâne „grav îngrijorată” de situația de la centrala nucleară Zaporojie (NPP) din Ucraina și spune că există o „nevoie urgentă” de măsuri pentru a preveni un

accident nuclear, și anume stabilirea unei zone de siguranță și protecție nucleară în jurul sitului ocupat de Rusia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si