Mihail Hodorkovski, magnatul rus aflat în exil, care a petrecut un deceniu în închisoare după ce a contestat regimul lui Vladimir Putin, a acordat un interviu publicației germane Welt.

Hodorkovski este de părere că "nu ar trebui să supraestimăm capacitatea de mobilizare" a lui Vladimir Putin pentru frontul din Ucraina. 

Citeste si: Rusia deschide un centru de înrolare la granița cu Georgia. Mii de tineri care vor să plece din țară, prinși în capcană

"Până acum nu a îndrăznit să întreprindă mobilizarea generală. Pentru că înseamnă să dai arme oamenilor obișnuiți. Acest lucru a dus la schimbarea regimului de mai multe ori în istoria Rusiei", a declarat oponentul lui Vladimir Putin care trăiește în Germania.

Mihail Hodorkovski: Rusia are întotdeauna nevoie de un inamic extern 

Fostul oligarh rus amintește că dictaturile nu se termină decât atunci când oameni renunță să se uite de pe canapea la TV și devin dispuși să ia o poziție dură din punct de vedere public. 

"Putin nu poate fi răsturnat decât cu forța. Absolut. Regimurile dictatoriale cad prin puciuri interne- acesta este un posibil scenariu, care nu este nici sigur și nici de dorit. Sau o dictatură cade prin violență. În istoria Rusiei nu există exemple contrare", a explicat magnatul rus.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Scrisoarea de pe mormântul părinților lui Putin: „Fiul vostru se comportă obraznic și amenință să arunce școala în aer”

Hodorkovski a mai fost întrebat dacă nu vede nicio opțiune pentru o revoluție pașnică.

"Occidentul visează în mod tradițional la un țar bun. În ultimii 100 de ani a existat un singur exemplu în acest sens, Mihail Gorbaciov. Din momentul în care a încetat să mai caute un inamic din afară, a mai rămas doar doi ani la putere. Un stat excesiv de centralizat precum Rusia are întotdeauna nevoie de un inamic extern. Prin urmare, soluția poate fi doar o republică federală parlamentară", consideră Hodorkovski.

Mihail Hodorkovski

Mihail Hodorkovski, interviu pentru WELT

[Sursa foto: khodorkovsky.com]

La scurt timp după începutul invaziei rusești din Ucraina, oligarhul auto-exilat care a fost odată cel mai bogat om din Rusia, a spus că miliardarii și oficialii ruși care au părăsit țara ar trebui să-l condamne public pe președintele Vladimir Putin sau riscă să pară că lucrează pentru Kremlin. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Prima reacție a lui Zelenski după anunţarea rezultatelor la referendumurile din estul Ucrainei. "Nu mai discut cu Putin"

„Ar trebui să te ridici și să spui la microfon că Putin este un criminal de război și că ceea ce face este o crimă, că războiul împotriva Ucrainei este o crimă. Spune asta și atunci vom înțelege că Putin nu este stăpânul tău”, a continuat Hodorkovski.

Hodorkovski, un critic vehement al lui Putin, a fost odată cel mai bogat om al Rusiei, până la arestarea sa din 2003, sub acuzația de fraudă și evaziune fiscală. Hodorkovski a fost închis timp de aproape un deceniu, fiind eliberat în 2013.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si