Atacurile puternice asupra infrastructurii și zonelor civile din Ucraina a început la doar două zile după ce Vladimir Putin a pus un nou comandant la șefia operațiunilor din Ucraina.

Citeste si: Alarmă la Zaporojie: centrala nucleară a rămas, din nou, fără electricitate

Decizia lui Putin a venit în contextul în care generalii de rang înalt ai Rusiei au fost supuși unei presiuni crescânde după pierderilor teritoriale ale "armatei roșii" în estul Ucrainei. 

Luni și marți au fost două zile de lovituri de răzbunare ale Rusia împotriva Ucrainei. Armata lui Putin  a lansat zeci de rachete și drone în Ucraina- dintre care multe au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană pe care țara le are deja. Cel puțin 19 persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite pe tot teritoriul țării.

Cine este generalul Serghei Surovikin, supranumit "Armaghedon”

Generalul Serghei Surovikin, numit de presa rusă pro-Kremlin drept „Generalul Armaghedon”, a fost anterior comandantul Forțelor Aeriene ale Rusiei, potrivit CBS News.

Surovikin și-a câștigat reputația conducând campania nemiloasă de bombardare a Rusiei în Siria, distrugând orașe întregi și ucigând mii de civili în sprijinul regimului dictatorului Bashar Assad.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Acum, Surovikin a fost însărcinat să schimbe cursul războiului din Ucraina în favoarea Rusiei, care s-a confruntat zilnic cu înfrângeri zdrobitoare pe linia frontului în sudul și estul țării.

Miercuri dimineață, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat recucerirea a încă cinci localități din sudul regiunii Herson, una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Putin le-a declarat unilateral teritoriu rus după o anexare ilegală în urmă

cu două săptămâni.

Ucraina, dotată cu sisteme de apărare antiaeriană

După atacurile devastatoare ale Rusiei din ultimele zile, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unui scut antiaerian deasupra Ucrainei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a dat asigurări că aliaţii vor continua 'să consolideze capacităţile de apărare ale Ucrainei pentru a răspunde nevoilor urgente de astăzi şi pe termen lung'.

Aliaţii Ucrainei ezită să furnizeze Kievului sistemele lor cele mai avansate, deoarece ei înşişi au cantităţi limitate, au recunoscuţi diplomaţi citaţi de AFP.

SUA au promis sistemul de apărare antiaeriană NASAMS, iar primele două exemplare ale acestuia ar urma să ajungă în curând în Ucraina. Washingtonul a promis încă şase Kievului, însă acestea sunt echipamente care trebuie mai întâi comandate industriei de apărare, astfel încât livrarea lor ar putea să aibă loc abia peste doi-trei ani.

În acest interval, Aliaţii NATO ar putea deci să apeleze la echipamente mai vechi, cum ar fi rachetele antiaeriene Hawk, fabricate în SUA, ale căror prime versiuni datează din perioada Războiului Rece, dar care au fost modernizate înainte de 2000, potrivit oficialilor americani.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Nevoile de armament ale Kievului au fost discutate miercuri în cadrul unei reuniuni cu aproximativ 50 de membri ai Grupului de Contact pentru Ucraina, creat şi condus de SUA. Toate ţările membre NATO fac parte din acest forum.

Sprijinul pentru Ucraina va fi de asemenea discutat miercuri seara la un dineu de lucru al miniştrilor apărării din cele 30 de ţări membre NATO şi 'sunt aşteptate anunţuri', afirmă un reprezentant al unei ţări NATO.

Secretarul general al Alianţei a subliniat că această reuniune survine într-un 'moment crucial' al conflictului, preşedintele rus Vladimir Putin răspunzând la eşecurile armatei sale pe câmpul de luptă prin anexarea a patru regiuni ucrainene şi ameninţări nucleare voalate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si