Belarusul este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei în campania militară în Ucraina, de când şi-a pus la dispoziţie teritoriul în februarie pentru ca trupele ruse să intre în ţara vecină.

Citeste si: Dictatorul din Belarus a mobilizat trupele la granița cu Ucraina

Aleksandr Lukasenko oferă în continuare ajutor logistic armatei ruse, potrivit Statului Major ucrainean.

"Lukaşenko face ceea ce îi cere stăpânul său Putin şi a pierdut cel puţin controlul asupra situaţiei militare din ţara noastră", a afirmat opozanta Svetlana Tihanovskaia.

Potrivit acesteia, în rândul armatei belaruse nu există nicio dorinţă de a lupta cu ucrainenii, iar locuitorii din Belarus înţeleg că nu există nicio ameninţare din partea Ucrainei, a Poloniei sau a oricărei alte ţări democratice.

Belarusul, implicat indirect în războiul lui Putin 

Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări la sfârşitul lunii septembrie că nu are intenţia de a mobiliza trupe pentru a participa la război.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Opoziţia belarusă consideră totuşi că Lukaşenko şi Putin încearcă să crească şi "să legalizeze desfăşurarea constantă de trupe ruse pe teritoriul belarus", ceea ce reprezintă "o ocupaţie".

"Ceea ce face Lukaşenko este să ameninţe oamenii, vorbindu-le despre posibile atacuri dinspre Ucraina, în căutare de duşmani externi. El spune că Ucraina ne va ataca pentru că vrea să justifice prezenţa trupelor ruse pe teritoriul nostru", a declarat Tihanovskaia într-o conferinţă de presă în Parlamentul European.

Svetlana Tihanovskaia

Svetlana Tihanovskaia, în Parlamentul european

[Sursa foto: Twitter]

Oponenta lui Lukasenko consideră că acesta încearcă să facă din Ucraina un inamic pentru a justifica prezenţa forţelor Moscovei pe teritoriul belarus.

Svetlana Tihanovskaia, personalitate de prim-plan a opoziţiei belaruse, spune: "Poziţia noastră este clară: Belarusul trebuie să se retragă oficial din participarea la războiul rusesc. Toţi soldaţii ruşi trebuie să părăsească necondiţionat Belarusul, iar toţi cei implicaţi în atacul Rusiei dinspre Belarus trebuie să fie traşi la răspundere".

În acest scop, ea a solicitat 'mai mult sprijin' din partea Uniunii Europene pentru ţara sa, întrucât viitorul ei 'este legat' de cel al Ucrainei, cu care împart un 'inamic comun', şi a afirmat că, deşi înţelege că situaţia ţării sale a trecut în plan secund din cauza războiului din Ucraina, 'Belarusul ar trebui să fie, de asemenea, pe agendă' pentru că 'este o parte a problemei'.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si