Sprijină sistemul imunitar

Unul dintre beneficiile vitaminei D este întărirea sistemului imunitar. Persoanele care nu beneficiază de un aport crescut de vitamina D în organism au un risc crescut de a dezvolta infecții și afecțiuni autoimune, precum artrita reumatoidă, diabet zaharat de tip 1, boala inflamatorie intestinală, chiar și unele afecțiuni ale tractului respirator. De regulă, corpul produce vitamina D în mod natural, atunci când te expui la soare minimum 10 sau 15 minute în fiecare zi.

Reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare

Atunci când în organism există o cantitate redusă de vitamina D, crește riscul de a dezvolta boli de natură cardiovasculară precum hipertensiune, atac de cord și insuficiență cardiacă. Sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica dacă nivelul scăzut de vitamina D contribuie la insuficiența cardiacă sau dacă este doar un indicator al sănătății precare în cazul în care persoana suferă de o afecțiune cronică. 

Contribuie la reducerea riscului de scleroză multiplă

Vitamina D este benefică în lupta pentru prevenirea sclerozei multiple.

Citeste si: De ce este bine să pui varza la murat de Sf. Dumitru? Multă lume nu știe acest lucru!

Un studiu din 2018 a arătat că nivelurile scăzute din această vitamină sunt asociate cu un risc crescut de a face afecțiunea respectivă. 

Ar putea regla starea de spirit și ameliora depresia

Cercetările de specialitate arată că vitamina D joacă un rol important în ceea ce privește reglarea din punct de vedere emoțional și scade riscul de depresie. Un studiu efectuat pe 7.534 de persoane care se confruntau cu stări de spirit negative și cărora li s-au administrat suplimente cu vitamina D au observat o ameliorare a simptomelor, în special dacă se confruntau în același timp cu o deficiență. 

Ajută la îmbunătățirea tenului acneic

Vitamina D are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, motiv pentru care ar putea fi de ajutor în cazul tenului gras și cu predispoziție către apariția acneei. Produsele cosmetice pe bază de vitamina D, cu aplicare topică, pot contribui la calmarea tenului când acneea este cauzată de înmulțirea bacteriilor. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.

Este benefică în lupta contra osteoporozei

Cercetările sugerează că persoanele care au o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în alimente care conțin calciu și vitamina D, sunt mai puțin predispuse la a dezvolta afecțiuni la nivelul oaselor, întrucât pierderea minerală este redusă. Astfel, se pot preveni osteoporoza și fracturile osoase. 

Simptomele carenței de vitamina D

Există unele simptome ce pot semnala deficiența de vitamina D:

Senzații de oboseală;

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Dureri musculare;

Dureri osoase;

Slăbiciune la nivelul mușchilor;

Fracturi la nivelul picioarelor, pelvisului și șoldurilor. 

Pentru ca medicul să stabilească diagnosticul de carență de vitamina D este necesar un test de sânge care să arate valorile acesteia. În cazul în care diagnosticul se confirmă, specialistul va solicita radiografii pentru a determina nivelul de densitate a oaselor și este posibil să recomande administrarea de suplimente alimentare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Ce ar trebui să ştii despre bugetul la video poker?

Dacă bănuiești că te confrunți cu o carență de vitamina D, discută cu un medic pentru o evaluare completă. Numai acesta îți poate face recomandările adecvate în legătură cu dozajul, frecvența și cantitatea de care are nevoie organismul tău.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si