Atunci când gustul amar în gură se menține o perioadă îndelungată, indiferent de produsele ingerate lichide sau solide, poate fi un semnal al unei afecțiuni cu care te confrunți. Poți preveni apariția gustului amar cu o igienă dentară corespunzătoare, dar și urmând câteva sfaturi simple. 

Alterarea simțului gustului, cunoscută în literatura de specialitate ca disgeuzie, poate fi cauzată de factori interni sau externi. Cele mai cunoscute cauze pentru un gust ciudat la nivelul cavității bucale pornesc de la uscăciunea gurii sau lipsa unei igiene riguroase dentare și pot ajunge până la infecții, administrarea unor medicamente pentru boli cronice sau

reflux gastroesofagian. Există însă soluții simple, la îndemâna tuturor, pentru a preveni apariția sau menținerea gustului alterat în gură. Îți prezentăm cele mai simple, dar și cele mai eficiente dintre acestea. 

Igiena cavității bucale

Spălarea dinților de 2 ori pe zi este normală pentru menținerea unei igiene dentare corespunzătoare. Dinții trebuie curățați și cu ață dentară, pentru a preveni apariția cariilor dentare, în locurile în care ar putea să rămână resturi de alimente. Totuși, cum să faci să nu ai gust amar în gură după periaj? Folosind periuța și pentru a înlătura resturile de alimente și bacteriile de pe limbă, dar și utilizând apă de gură, pentru clătire adecvată.

Citeste si: Antibioticele pentru copii sunt tot mai greu de găsit în România

Controale stomatologice periodice

O igienă bună a cavității bucale, fără gust neplăcut în gură, se poate obține și cu ajutorul stomatologului.

Controalele de specialitate, periodice, scot la iveală în faze incipiente potențiale probleme cu cariile, afecțiuni ale gingiei sau ale limbii, care pot fi tratate eficient din timp, evitând complicațiile pentru sănătate.

Hidratare optimă

Consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi nu este un sfat doar pentru o digestie bună, ci și pentru o stare generală satisfăcătoare. Poate nu știi, dar apa este necesară și pentru a scăpa de gustul amar din gură, ce ar putea să apară după consumul unor produse alimentare sau al lichidelor amărui, așa cum este cafeaua. 

Apa are rol de a disloca resturile alimentare, contribuind la curățarea gurii și la stimularea producției de salivă. 

Utilizarea gumei de mestecat poate fi un atu în producerea unei cantități optime de salivă și deci la dispariția gustului amar.

Atenție la alimentație

Unele alimente iuți sau picante, dar și produsele cu conținut mare de grăsimi pot crea condițiile pentru apariția gustului amar la finalul unei mese copioase. Evitarea acestora poate să te ajute să scapi și de eventualele simptome neplăcute ale refluxului gastroesofagian.

Renunțarea la vicii

Eliminarea alcoolului din viață este recomandată sau măcar reducerea cantității este indicată, deoarece acesta deshidratează și poate determina apariția gustului amar în gură. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Fumatul este, de asemenea, un obicei care poate genera gust amar în cavitatea bucală, motiv pentru care renunțarea la acest viciu este importantă.

Citeste si: Cum să îți ferești curtea de buruieni: 5 sfaturi practice de aplicare a erbicidului

Pastile și suplimente 

Anumite multivitamine sau pastile cu conținut bogat de calciu, fier pot conferi senzația de gust amar. Este bine să vorbești cu medicul despre aceasta, îți poate recomanda alte produse sau ajustarea dozei administrate.

Probleme și afecțiuni de sănătate

Leziunile nervilor de la nivelul creierului pot duce la senzații de gust amar în gură în cazul existenței unor afecțiuni precum epilepsia, demență, traumatisme craniene sau tumori cerebrale. 

Anxietatea și depresia contribuie la schimbări semnificative la nivelul organismului, printre acestea gură uscată și modificarea ph-ului, ceea ce contribuie la gustul amar ce ar putea fi sesizat la nivelul gurii. 

Vizita la medicul specialist este necesară, mai ales că în aceste cazuri, gustul amar persistă o perioadă îndelungată. Identificarea cauzei de producere a acestei neplăceri înseamnă și aplicarea unui tratament adecvat, care să te scape de gustul alterat.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Cele mai multe probleme care apar ca urmare a gustului amar din gură își găsesc rezolvarea ușor, prin schimbări de dietă sau ale stilului de viață. Atunci când gustul alterat persistă o lungă perioadă sau apar și alte simptome neplăcute, mergi de urgență la medic pentru a beneficia de tratamentul corespunzător.

Citeste si: Sfaturi pentru Designul Sistemelor Expoziționale

Surse de informare:

  1. What Causes a Bitter Taste in the Mouth?- https://www.healthline.com/health/bitter-taste-in-mouth
  2. Why do I have a bitter taste in my mouth?- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321175
  3. 5 Possible Causes of a Bitter Taste- https://www.universaldentaldfw.com/blog/2020/10/05/5-causes-of-a-bad-taste-in-the-mouth/
  4. Causes of a Sour or Bitter Taste in the Mouth- https://www.verywellhealth.com/what-causes-sour-taste-in-the-mouth-1742994

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si