Care au fost cele mai mari cutremure din România?  O informație veche referitoare la un cutremur ce s-a produs pe teritoriul actual al României este din anul 455. Cel mai vechi dintre cutremurele cu dată certa este cel din 29 august 1471. 

În medie, cutremurele cu magnitudinea 7 grade pe scara Richter se produc la fiecare 33 ani. Cele cu magnitudinea de 7,5 și peste se produc la fiecare 80 de ani.

Care au fost cele mai mari cutremure din România?

Cutremurul din 19 august 1471

Mai multe cutremure cu o magnitudine estimată de 7,5 grade s-au produs în anii 1196, dar și în 1446. Unul dintre cele mai puternice seisme din perioada medievală s-a produs pe 19 august 1471. Acesta a produs alunecări de teren și prăbușirea multor case. A fost pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Citeste si: Treziți de un cutremur puternic

Cutremurul a fost simțit în Moldova, în Crimeea, Transilvania și în Tara Românească. În Ardeal au fost semnalate pagube importante.

Cutremurul din 24 noiembrie 1516

Acest cutremur cu magnitudinea estimată de 7,5 grade pe Richter s-a produs în jurul prânzului. Seismul a produs pagube la Brașov, unde mai multe case au fost distruse și o bună parte a zidului de incintă al orașului Sunt dovezi că seismul s-a simțit și la Suceava.

Cutremurul din 24 decembrie 1605

Cutremurul cu magnitudine estimată de 7,1 grade a zguduit Ardealul. Acesta a avut loc la ora 17. La Biserica Neagră din Brașov s-a prăbușit o parte a bolții de deasupra altarului. La Bod, clopotele au sunat singure. 

Cutremurul din 11 iunie 1738

A fost un eveniment foarte important. Acesta a rămas sub numele de „Marele cutremur de la 1738”. S-a produs în jurul prânzului.

Foarte afectate au fost orașele București, Iași, Focșani, Buzău și Sfântu Gheorghe.

Cutremurul din 26 octombrie 1802

A fost cel mai mare cutremur produs în mileniul trecut pe teritoriul actual al României, magnitudinea estimată fiind 7,9 grade pe scara Richter (după alte surse 8,2 grade). S-a resimțit în Europa, de la Varna și Vidin, până la Moscova și St Petersburg.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Seismul s-a produs la 12.55. În Iași, toate casele au fost afectate.

Cutremurul din 23 ianuarie 1838

Magnitudinea estimată este 7,5 pe scara Richter. Ora producerii este 20.45. Orașe precum Craiova, Râmnicu Sărat, Putna și Râmnicu Vâlcea au avut mult de suferit. În București au fost peste 70 de morți. Conform unui raport oficial, la București s-au prăbușit 36 de clădiri inclusiv Hanul lui Manuc si Biserica Sf. Silvestru.

Cutremurul din 31 martie 1901

Cutremurul s-a produs în zona seismică Shabla din Bulgaria, adâncimea estimată este 14 km. Ora producerii a fost 9.10. Magnitudinea estimată este 7,2 grade și cele mai multe distrugeri au fost în Bulgaria, dar cutremurul a afectat și Mangalia și Constanța.

Ultimul cutremur puternic în zona Shabla se produsese cu peste 450 de ani în urmă.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940

Magnitudinea a fost de 7,7 grade pe scara Richter, ora producerii a fost 3.39. Cutremurul din 1940 a fost cel mai puternic (ca energie eliberată) din secolul 20 și a avut efecte devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. A fost resimțit și la Moscova, dar și la Atena.

Cutremurul din 4 martie 1977

Acesta este cutremurul despre care se vorbește de foarte mult timp.

Cutremurul s-a produs la ora 21.21, la o adâncime de 94 km. De asemenea, magnitudinea a fost de 7,4 grade pe scara Richter. A fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul României, cu peste 1.500 de morți și 1.100 de răniți.

Cutremurul din 30 mai 1990

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

A fost ultimul cutremur de magnitudine mare produs în România: 6,9 grade pe scara Richter. S-a produs la 13.40. Cele mai mari accelerații la nivelul solului au fost măsurate la stațiile de la Câmpina, Onești și Bolintin Vale.

Acesta a avut o replică, de 6,4 grade pe scara Richter, resimțită în noaptea de 31 mai, la 14 ore după cutremurul mai puternic.

Citeste si: RO-ALERT n-a simțit cutremurul


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si