Postul este o perioadă benefică purificării trupului și a sufletului. În aceste 40 de zile este important să respectăm o serie de tradiții și obiceiuri și să ne rugăm mult.

Ce nu ai voie să faci în următoarele 40 de zile

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului ține 40 de zile, perioadă în care cei care au decis să postească nu consumă alimente de origine animală.

Conform duhovnicilor, postul este foarte important, fiind o perioadă de curățire trupească și sufletească.

În Postul Crăciunului nu se consumă carne, ouă, brânză și alte produse de origine animală. Cu toate acestea, există și zile în care persoanele care postesc au dezlegare la pește.

O vorbă din bătrâni spune că, în Postul Nașterii Mântuitorului nu ai voie să împrumuți pe cineva cu bani sau alte bunuri. Dacă faci acest lucru, banii sau bunurile le vei recupera foarte greu. De asemenea, în Postul Crăciunului nu se consumă alcool și nu se fumează.

Se mai spune că, începând de pe 20 decembrie (de Ignat) și până după Bobotează nu să se mai spală rufe și nu se mai toarce. Nici împreunarea dintre femeie și bărbat nu este permisă în Postul Nașterii Domnului.

Citește și: Calendar ortodox 15 noiembrie 2022: Începutul Postului Nașterii Domnului

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, în unele regiuni ale țării, gospodinele spală vasele cu cenușă, pentru a îndepărta orice urmă de carne sau de produse de origine animală.

După Lăsatul Secului, oalele se așază cu gura în jos, deoarece se spune că astfel cei din casă vor fi protejați de boală.

În ultima zi a postului Crăciunului, preotul paroh umbla pe la casele enoriașilor cu icoana Nașterii Domnului, pentru a vesti marele praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.

Rugăciune care se rostește în Postul Crăciunului 2022

“Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și ames­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător.

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici.

Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de stră­lucire fața mea cea întinată în fă­rădelegi.

Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău.

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit ini­ma mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine.

Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistierul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească.

Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale.

Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentruTineîn ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce nu se face în această zi?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si