Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, s-a declarat convins că salariul minim va crește ”cu siguranţă” la 3.000 de lei brut.

Citește și: Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu: Ce se întâmplă cu punctul de amendă în 2023

"Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea

ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor", a declarat ministrul de Finanțe miercuri seara la Digi TV.

Cel mai probabil scenariu luat în calcul este o majorare a salariului minim brut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, dintre care 200 de lei neimpozabili.

Astfel, un angajat va putea lua în mână 1.863 de lei, față de 1.524, cât ia acum.  

Salariul minim de 4.000 lei în construcții

Un singur domeniu de activitate ar putea avea un salariu minim cu peste 30% mai mare decât salariul minim pe economie. Este vorba de sectorul construcțiilor.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Anunț de la Ministerul Finanțelor despre taxele de anul viitor

”A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a mai afirmat Adrian Câciu.

PSD consideră că abordarea clasei politice din România în privinţa majorării salariului minim trebuie să ţină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene, transmite News.ro.

Creşterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în UE, potrivit PSD.

Salariul minim, o nouă creștere din 1 ianuarie 2024

„Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, şi va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut”, arată comunicatul de presă al PSD.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Liderii PSD mai spun că „alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate şi pentru a asigura forţa de muncă necesară companiilor din România”.

Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerenţă şi predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investiţiile mediului privat în România, mai precizează social-democraţii.

PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însuşită, ca proiect de ţară, de întreaga clasa politică din România.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si