Capsula Orion de la NASA, fără echipaj uman, doar cu manechine de testare, a trecut pentru ultima dată în jurul Lunii, zburând foarte aproape de locurile de aterizare ale misiunii Apollo din anii 1960.
Citește și: Planeta Neptun pune stăpânire pe emoțiile zodiilor pe 24 noiembrie 2022. Astrele recomandă meditația și răbdarea
Orion a transmis imagini cu Luna înainte de a se întoarce spre casă, încheind misiunea Artemis 1.
Capsula se va scufunda în oceanul Pacific, duminică, în largul țărmului din San Diego, pregătind terenul pentru astronauții care vor pleca în misiune spre Lună peste câțiva ani.
Capsula a trecut la doar 130 de kilometri de partea îndepărtată a Lunii, folosind gravitația lunară ca "praștie" pentru călătoria de 380.000 de kilometri înapoi spre Pământ.
Orion a petrecut o săptămână pe o orbită lunară largă și extinsă, potrivit NECN.com.
Misiunea NASA: prezența durabilă pe Lună
Obiectivul principal constă în testarea rezistenţei scutului termic al capsulei Orion- cel mai mare construit vreodată- atunci când va reintra în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000
de km/h.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Scutul termic va trebui să suporte atunci o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 grade Celsius).
Citește și: Rusia acuză noi atacuri cu drone pe teritoriul propriu. Putin, ședință cu consiliul de securitate
Prin programul Artemis, americanii vor să îşi stabilească o prezenţă durabilă pe Lună, pentru a pregăti apoi o călătorie spre Marte.
Când ajunge Orion înapoi pe Pământ
Comunicarea cu Orion a fost întreruptă pe durata celor 30 de minute în care capsula a trecut pe deasupra feţei nevăzute a Lunii, unde trebuia să survoleze situri de alunizare folosite în timpul misiunilor Apollo.
Efectuând acea survolare la o distanţă foarte mică de scoarţa Lunii, capsula Orion a profitat de atracţia gravitaţională a satelitului natural al Pământului pentru a se propulsa pe traiectoria sa de întoarcere spre Terra.
Aprinderea motorului principal al modulului european, care propulsează capsula Orion, a durat puţin mai mult de trei minute.
A fost ultima manevră importantă din cadrul misiunii Artemis 1. Aceasta a început odată cu lansarea noii mega-rachete construite de NASA pe 16 noiembrie, cu ocazia unui zbor care ar trebui să aibă o durată totală de 25 de zile şi jumătate.
Capsula Orion va efectua de acum înainte doar corecţii uşoare ale traiectoriei până la amerizarea sa din Oceanul Pacific, în largul coastelor oraşului american San Diego, pe 11 decembrie, la ora 17:40 GMT.
Capsula va fi recuperată şi urcată pe puntea unei nave a marinei americane.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește și: De ce amână NASA întoarcerea astronauților americani pe Lună
Pe parcursul misiunii sale, Orion a petrecut aproximativ şase zile pe o orbită înaltă în jurul Lunii.
În urmă cu o săptămână, Orion a doborât recordul de distanţă pentru o capsulă locuibilă, aventurându-se la peste 432.000 km de planeta noastră- mai departe decât au făcut-o vehiculele utilizate în cadrul misiunilor Apollo.
Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta în viitor echipaje umane.