Când se taie porcul? Tradiții românești pentru Ignat 2022
Când se taie porcul? În fiecare an, la data de 20 decembrie, românii sărbătoresc ziua de ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii.
Iată când are loc ignatul în anul 2022!
Tăierea simbolică a animalului se face prin înjunghiere. Porcul este apoi pârlit, spălat cu mălai și acoperit cu o pătură.
În cele mai multe locuri, i se face o crestătură în formă de cruce pentru ca produsele, carnea lui să fie binecuvântate.
Urmează prepararea produselor tradiționale, precum sângerete, lebăr, cârnați, caltaboși etc. În ziua în care se taie porcul se face și ”pomana porcului” cu toți cei care participă, dar și cu vecinii și apropiații.
În zilele noastre, românii nu mai păstrează cu strictețe tradițiile și datinile de Ignat.
Adesea, porcul este sacrificat cu câteva săptămâni înainte de Crăciun pentru ca o parte din preparate să aibă timp să stea la afumătoare și să fie numai bune pentru masa de Crăciun și cea de Anul Nou.
În mediul rural, oamenii încă țin cu strictețe ziua tăierii porcului, adică pe data de 20 decembrie.
În ziua de 20 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Ignatul.
Potrivit unei legende din popor, în ajunul sărbătorii, porcii se visează cu mărgele roșii la gât.În religia creştin-ortodoxă, pe 20 decembrie mai este prăznuit şi Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Acesta a suferit multe chinuri pentru că nu s-a lăsat întors de la credinţa în Hristos şi a fost aruncat leilor, care l-au devorat, oasele lui fiind duse în Antiohia şi venerate ca moaşte. În tradiţia populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele de „Ignatul porcilor”, când mulţi români, mai ales din mediul rural, conform unei vechi tradiţii, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun şi celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion.
Citește și: Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri
Sacrificarea porcului de Crăciun este o dovadă a modului în care o practică păgână a ajuns să se asocieze cu o sărbătoare creştină.
Pentru români, tăierea porcului în gospodăria proprie reprezintă un motiv de bucurie, care semnalează apropierea Crăciunului.
Ignatul este sărbătorit pe 20 decembrie. În tradiția populară se spune că porcii visează cu o seară înainte că vor fi tăiați. Astfel, ei nu mai mănâncă.
Un alt obicei păstrat cu sfințenie în unele sate se referă la activitatea de după tăierea porcului. Bătrânii spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat este bine să fie așezată o pătură peste el și un copil să-l încalece.
În acest fel, anul care urmează va fi unul lipsit de boli, plin de bogății, sănătate și prosperitate.În regiunea Teleormanului, există o datină veche care spune că pe fruntea copiilor trebuie făcut semnul crucii cu sângele animalului sacrificat de Ignat. Astfel, se crede că aceștia vor fi sănătoși și roșii în obraji în anul ce vine.
Citește și: Bucate alese și muzică, de ignat