Sf. Ioan 2023 zi liberă. Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 7 ianuarie și este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox fiind marcată cu cruce roșie. Autoritățile au dorit ca în 2023 sărbătorile din 6 și 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ioan să fie  zile libere din partea statului pentru angajații din România.  

Iată dacă ziua de 7 ianuarie va fi liberă în 2023!

Sf. Ioan 2023 zi liberă.

Este 7 ianuarie zi sărbătoare legală? Vor fi liberi angajații din România de Sfântul Ioan?

[Sursa foto: PixaBay]

Este zi liberă pe 7 ianuarie 2023 de Sfântul Ioan?

Sfântul Ioan este una dintre cele mai importante sărbători de la începutul anului. Ioan a fost proroc cand Dumnezeu i-a spus cum va cunoaste pe Fiul Sau intrupat, si a fost apostol cand a vazut pe Duhul Sfant pogorat peste Hristos si a auzit glasul Tatalui cu privire la El. Cum putea vorbi omeneste Fiul lui Dumnezeu intrupat, asa si Tatal Lui a putut "vorbi" sau face pe Ioan sa-L auda vorbind. Se arata si in aceasta ca omul este dupa chipul lui Dumnezeu". 

Sfantul Ioan Botezatorul a inceput sa predice in al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!"

Citește și: Boboteaza, zi liberă pe 6 ianuarie 2023? Proiectul aprobat de către parlmentarii din Comisia de Muncă. Ce urmează

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat un proiect în care se dorea ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere din partea statului pentru români, informează deputatul USR, Cristian Seidler. 

Numărul de zile rămase de anul trecut pentru aprobarea proiectului nu a permis ca propunerile să poată fi adoptate pentru că sunt mai mulți pași care trebuie urmați legislativ.

Avocatnet.ro  a explicat că pentru ca proiectele să intre în vigoare este nevoie ca deputații să se întâlnească pentru a vota cele două propuneri, lucru care nu a putut avea loc pentru că pe 23 decembrie aceștia au intrat în vacanță. Dacă reuniunea ar fi avut loc propunerile ar fi trebuit să stea la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii două zile pentru propunerea de 6 ianuarie și cinci zile pentru zilele de 6 și 7 ianuarie 2023. 

Dacă propunerile sunt constituționale acestea merg la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgate, trebuie publicate în Monitorul Oficial al României și după trei zile intră în vigoare. Șansele ca 6 și 7 ianuarie să fie libere sunt mici pentru că timpul rămas pentru a fi aprobate a fost destul de scurt. Cele două zile ar putea deveni libere din partea statului din anul 2024 dacă proiectele vor urma parcursul legislativ.

Sf. Ioan 2023 zi liberă.

Este 7 ianuarie zi sărbătoare legală? Vor fi liberi angajații din România de Sfântul Ioan?

[Sursa foto: PixaBay]

Zile libere legale pentru angajații din România în anul 2023

Miercuri, 28 decembrie, Guvernul a decis care vor fi zilele libere din partea statului în 2023.

Bugetarii și elevii vor avea trei weekenduri prelungite în anul 2023. 

În 2023 vor fi 15 zile libere legale, 12 vor fi în timpul săptămânii. La acestea se adaugă cele trei zile libere pentru bugetari, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, introduse acum.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: Pe ce dată pică Sfântul Ion în 2023? Este una dintre cele mai mari sărbători ale începutului de an

  • 1 ianuarie – duminică, Anul Nou
  • 2 ianuarie – a doua zi dupa Anul Nou
  • 23 ianuarie- (doar pentru bugetari), luni, Ziua Unirii Principatelor Române 
  • 24 ianuarie – marți, Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie – vineri, Vinerea Mare
  • 16 aprilie – duminică, Prima zi de Paște
  • 17 aprilie – luni, a doua zi de Paște
  • 1 mai – luni, Ziua Muncii
  • 1 iunie – joi, Ziua Copilului
  • 2 iunie- vineri, Ziua Copilului, doar pentru bugetari
  • 4 iunie – duminică, prima zi de Rusalii
  • 5 iunie- luni, a doua zi de Rusalii
  • 14 august- luni, Adormirea Maicii Domnului, doar pentru bugetari
  • 15 august – marți, Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – joi, Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – vineri, Ziua Națională a României
  • 25 decembrie – luni, Prima zi de Crăciun
  • 26 decembrie – marți, a doua zi de Crăciun

Potrivit legislației în vigoare, în zilele libere legale nu se lucrează. Excepție de la regulă fac doar domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă. În acest caz, angajații fie vor fi plătiți în plus pentru zilele lucrate, fie vor primi timp liber în continuare în 30 de zile.

În România, legislația prevede acordarea a 15 zile libere legale. De cele mai multe ori, dacă aceste zile pică în apropierea weekendului, românii profită de ocazie pentru a-și planifica mini-vacanțe, făcând astfel legătura între zilele libere legale și weekend.

Citește și: Ajunul Bobotezei 2023. Ce nu este permis în această zi mare? Tradiții și obiceiuri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si